ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πόσα αμύγδαλα την ημέρα θα σάς βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερα χρόνια με υγεία

Οι άνθρωποι που τρώνε καθημερινά αμύγδαλα είναι προστατευμένοι από το οξειδωτικό στρες.

Η οξειδωτική υγεία ενός ατόμου αναφέρεται στην ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ ελευθέρων ριζών και αντιοξειδωτικών. Όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα κύτταρα.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή, αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η ακτινοβολία.

Έχει συσχετιστεί με πολλές ασθένειες, όπως υπέρταση, νεφρική νόσο, διαβήτη τύπου 2, ρευματοειδή αρθρίτιδα, Αλτσχάιμερ και καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Rosario Ligresti, διευθυντή του τομέα Γαστρεντερολογίας και Παγκρέατος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack, στο Νιου Τζέρσι, είναι σημαντικό να βρεθούν νέοι τρόποι μείωσης του οξειδωτικού στρες, καθώς αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη και εξέλιξη χρόνιων νοσημάτων, αλλά και στη διαδικασία της γήρανσης.

Η Jennifer Cheng, διευθύντρια του τμήματος Ενδοκρινολογίας στο ίδιο ιατρικό κέντρο, εξηγεί ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει την έκκριση ινσουλίνης και να συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ παράλληλα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και οι ξηροί καρποί, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες.

Νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι τρώνε περίπου 60 γραμμάρια ή 22 αμύγδαλα καθημερινά, μπορούν να μειώσουν τους δείκτες οξειδωτικού στρες και να βελτιώσουν την οξειδωτική υγεία τους, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια υγιούς ζωής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 8 μελέτες με 424 συμμετέχοντες. Η ποσότητα αμυγδάλων κυμαινόταν από 5 έως 168g την ημέρα, για χρονικό διάστημα 4–24 εβδομάδων.

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση άνω των 60 γραμμαρίων αμυγδάλων την ημέρα, μείωσε σημαντικά δείκτες κυτταρικής βλάβης, όπως:

  • η μαλονδιαλδεΰδη ή MDA, μια οργανική ουσία που προκύπτει από την υπεροξείδωση των λιπιδίων και πιο συγκεκριμένα από τη δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου πάνω στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και
  • η 8-Υδροξυ-Δεοξυγουανοσίνη (8-OH-dG), η οποία αποτελεί προϊόν οξειδωτικής βλάβης του DNA που παράγεται από την επίθεση ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο DNA.

Επίσης, παρατηρήθηκε βελτίωση της αντιοξειδωτικής άμυνας και μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος, δείκτη επίσης του οξειδωτικού στρες.

Προσοχή στις θερμίδες

Οι ειδικοί σχολίασαν ότι τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες.

Τόνισαν ωστόσο, ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι θερμίδες: 60 γραμμάρια αμύγδαλα ισοδυναμούν με περίπου 350 θερμίδες.

Συνεπώς, πρέπει να αντικαθιστούν άλλα σνακ (π.χ. πατατάκια) και όχι να προστίθενται στη διατροφή, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved