ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας φαίνεται στα δόντια

Ένα σημαντικό κίνητρο να φροντίζουν τη στοματική τους υγεία δίνουν οι επιστήμονες στους άνδρες!

Νέα έρευνα: Ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας φαίνεται στα δόντια

Η ανεπαρκής φροντίδα των δοντιών δεν οδηγεί μόνο σε ένα άσχημο χαμόγελο, αλλά συνδέεται και με σοβαρότερες αρνητικές εκβάσεις, όπως η καρδιοπάθεια, η άνοια, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και η επιδείνωση του διαβήτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα Κινέζων επιστημόνων, η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε άνδρες με παθήσεις των ούλων.

bigstock Hygiene 83549720

Οι χρόνιες βακτηριακές λοιμώξεις των ούλων που οδηγούν στην περιοδοντίτιδα αποτελούν συχνή και βασική αιτία της απώλειας των δοντιών στους ενήλικες, γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση International Journal of Impotence Research.

Η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και γενικευμένης φλεγμονής, παράγοντες που με τη σειρά τους συνδέονται με το εγκεφαλικό και τη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Το εγκεφαλικό και η αθηροσκλήρωση αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Δρ Zhigang Zhao, ίσως τα ευρήματα είναι πρώιμα για να προκύψει κάποια οδηγία προς τους άνδρες, όμως εκτιμά ότι ίσως είναι ωφέλιμο να ενημερώνονται οι ασθενείς με χρόνια περιοδοντίτιδα για τη σχέση της με τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι Κινέζοι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους βάσει επισκόπησης πέντε παλαιότερων μελετών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2009 και 2014 και οι οποίαν είχαν ως συνολικό δείγμα 213.000 άνδρες 20 έως 80 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που προστατεύουν από τη στυτική δυσλειτουργία