ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε διατροφικές συνήθειες για πιο γερά και υγιή δόντια

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ισχυρό όπλο ενάντια σε πληθώρα χρόνιων παθήσεων και σοβαρών επιπλοκών. Ο ρόλος της διατροφής είναι πολύ σημαντικός για κάθε πτυχή της υγείας μας και η στοματική υγεία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πέντε διατροφικές συνήθειες για πιο γερά και υγιή δόντια

Οι τροφές και τα ποτά που επιλέγουμε είναι δυνατό να λειτουργήσουν είτε προληπτικά είτε επιβαρυντικά ως προς την υγεία των δοντιών και των ούλων μας κι έτσι πρέπει να γνωρίζουμε τι μας ωφελεί και τι όχι.

Δείτε τι προτείνει ο Αμερικανικός Οδοντιατρικός Σύλλογος.

1. Επαρκής κατανάλωση νερού

Slideshow Water

Το νερό, ιδιαίτερα το φθοριωμένο, είναι το ιδανικό «ποτό» για να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία. Το φθόριο βοηθά τα δόντια να είναι πιο ανθεκτικά στην επίδραση των οξέων, γι’ αυτό και αποτελεί βασικό συστατικό σε οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα.

2. Ποικιλία γαλακτοκομικών

Slideshow Dairy

Το τυρί, το γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τα δόντια από μέσα προς τα έξω.

3. Καθαρές πρωτεΐνες

Slideshow Fish

Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και το αυγό είναι πλούσιες σε φώσφορο, συστατικό που δυναμώνει τα δόντια, αλλά και σε πολύτιμες πρωτεΐνες.

4. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Slideshow Fruits Veggies

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και σε φυτικές ίνες, επομένως εξισορροπούνται τα σάκχαρα που περιέχουν και καθαρίζουν τα δόντια. Επίσης, επειδή είναι τραγανά, προωθούν την παραγωγή σάλιου ώστε να απομακρυνθούν βλαβερά οξέα και υπολείμματα τροφών από τη στοματική κοιλότητα.

5. Ξηροί καρποί

Slideshow Spoons Nuts

Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και οι ξηροί καρποί βοηθούν ώστε να παράγεται περισσότερο σάλιο καθώς μασάμε κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος φθοράς των δοντιών. Επίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι φτωχοί σε υδατάνθρακες, δηλαδή σάκχαρα, επομένως είναι ένα ασφαλές σνακ για τα δόντια.

Δείτε κι αυτό:

Δόντια & όξινες τροφές: Πώς θα τα προστατέψετε από τη διάβρωση

Διατροφικές διαταραχές: Τα συμπτώματα που φαίνονται στα δόντια