ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία για αυτισμό σε βρέφος ή νήπιο; Τι πρέπει να προσέξουμε

Το μωρό μου μεγαλώνοντας μπορεί να παρουσιάσει Διαταραχή Κοινωνικής Επικοινωνίας ή αυτισμό;

Ανησυχία για αυτισμό σε βρέφος ή νήπιο; Τι πρέπει να προσέξουμε

Είναι μια συχνή ερώτηση που κάνουν οι γονείς και όχι άδικα, αφού οι Διαταραχές Επικοινωνίας και Αυτισμού εμφανίζονται με συχνότητα 1 στα 68 υγιή παιδιά στην Αμερική.

Όλοι ευχόμαστε ότι κάθε βρέφος που μεγαλώνει θα είναι υγιές και γερό

Πραγματικά τα περισσότερα βρέφη μεγαλώνουν κατακτώντας κάθε μέρα και ένα νέο αναπτυξιακό επίτευγμα, σφύζουν από ενεργεία και υγεία.

Όλοι πιστεύουμε ότι τίποτα ανησυχητικό δεν θα συμβεί στο δικός μας βρέφος!

Ωστόσο, σε μεμονωμένες περιπτώσεις τα γεγονότα δεν εξελίσσονται συμφώνα με τον κανόνα. Όλες οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την άποψη ότι τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση μπορεί να εμφανιστούν εντελώς απροσδόκητα και από πολύ νωρίς.

Στην αρχή οι γονείς πρώτοι μπορεί να παρατηρήσουν ορισμένες μεμονωμένες ασυνήθιστες συμπεριφορές στο παιδί τους (π.χ. είναι ασυνήθιστα ήσυχο ή πάλι είναι πολύ νευρικό, ευερέθιστο ή δεν ανταποδίδει πάντα με χαμόγελο κ.ά.). Συμπεριφορές τις όποιες οι γονείς αποδίδουν στη βρεφική ανωριμότητα και στις οποίες δίνουν χρόνο, πιστεύοντας ότι θα ξεπεραστούν μεγαλώνοντας. Σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεραστούν, σε άλλες όμως τα σημάδια αυτά παραμένουν και όσο μεγαλώνει το παιδί ανακαλύπτουμε ότι αποτελούν κριτήρια για μια σοβαρή διαταραχή.

Τότε είναι που θα θέλαμε όλοι, γονείς και ειδικοί, να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να μπορούσαμε να γνωρίζαμε περισσότερα! Να είχαμε κάνει κάτι νωρίτερα! Δεν είναι τυχαίο που η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία πρεσβεύει το «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα» όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία - Προσυμπτωματικά Ερωτηματολόγια Συμπεριφοράς

Σε ποια ηλικία είναι φυσιολογικό να κάνει το μωράκι τα πρώτα του βήματα