ΥΓΕΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: Οι επιπτώσεις στο συκώτι

Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν βλάβη στο συκώτι. Ο λόγος είναι ότι οι παραπάνω θερμίδες, αποθηκεύονται στο ήπαρ ως λίπος, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές.

Παιδική παχυσαρκία: Οι επιπτώσεις στο συκώτι

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη αιμάτωση του οργάνου και τον αυξημένο κίνδυνο κατάρρευσης της ηπατικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο ακόμη και παιδιά 8 ετών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η αυξημένη περίμετρος μέσης στην ηλικία των τριών ετών αυξάνει τις πιθανότητες ένα παιδί να έχει δείκτη ηπατικής βλάβης και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος μέχρι την ηλικία των 8. Ο δείκτης αυτός ονομάζεται ALT.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 635 παιδιά στη Μασαχουσέτη και ανακάλυψαν ότι το 23% των παιδιών είχαν αυξημένα επίπεδα ALT στο αίμα μέχρι την ηλικία των 8.

fat kid

Ειδικότερα, όσα είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης στην ηλικία των 3 και όσα σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση βάρους μεταξύ 3-8 ετών, ήταν πιο πιθανό να έχουν αυξημένη ALT στην ηλικία των 8.

Περίπου το 35% των παχύσαρκων οχτάχρονων είχαν αυξημένη ALT, σε σύγκριση με 20% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Dr. Jennifer Woo Baidal δήλωσε ότι η αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα παιδιά να πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουν παιδιά και ενήλικες τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είναι να χάσουν βάρος, τρώγοντας λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και κάνοντας τακτικά άσκηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός & πρόληψη παχυσαρκίας: Ποια παιδιά τον έχουν περισσότερο ανάγκη

Παιδί και λίπος στην κοιλιά: Οι σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Υπέρβαρα μωρά, παχύσαρκα παιδιά: Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος ανάλογα με το βάρος γέννησης