ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι τα αθλητικά ποτά ό,τι καλύτερο μπορείς να πιείς μετά τη γυμναστική;

Τα αθλητικά ποτά είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μας βοηθούν να αναπληρώσουμε τα υγρά, τους ηλεκτρολύτες και την ενέργεια που χάνουμε κατά τη σωματική άσκηση.

Είναι τα αθλητικά ποτά ό,τι καλύτερο μπορείς να πιείς μετά τη γυμναστική;

Είναι όμως η μόνη ή η καλύτερη επιλογή που έχουμε στη διάθεσή μας;

gumnastiki 2

Την απάντηση επιχείρησε να δώσει μια επιστημονική μελέτη από το Ιράν, με τους ερευνητές να κάνουν ένα crash test ανάμεσα στο νερό, στα αθλητικά ποτά και στο σοκολατούχο γάλα ως προς τη συμβολή τους στην ανάρρωσή από την έντονη σωματική άσκηση ή στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Shahid Sadoughi στο Γιαζντ συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από 12 παλαιότερες για να διαπιστώσουν αν τα αθλητικά ποτά πράγματι είναι αποτελεσματικά για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και να ανακάμψουμε ταχύτερα μετά τη γυμναστική ή αν μια πιο απολαυστική επιλογή όπως το σοκολατούχο γάλα είναι εξίσου καλή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition, το σοκολατούχο γάλα είναι εξίσου καλό με τα αθλητικά ποτά και πιο αποτελεσματικό από το νερό.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο τα αθλητικά ποτά όσο και το σοκολατούχο γάλα φάνηκε να βελτιώνουν στον ίδιο βαθμό την αντοχή κατά τη σωματική άσκηση, να μειώνουν εξίσου το αίσθημα της κόπωσης και να βελτιώνουν τον καρδιακό παλμό και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος. Όταν γυμναζόμαστε έντονα, τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος τείνουν να αυξάνονται και στη συνέχεια επανέρχονται στο φυσιολογικό όταν ξεκουραζόμαστε.

«Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι το σοκολατούχο γάλα αποτελεί μια οικονομικά προσιτή και γευστική επιλογή για την ταχύτερη ανάρρωση μετά τη γυμναστική, παρέχοντας αντίστοιχα ή και καλύτερα αποτελέσματα από τα αθλητικά ποτά του εμπορίου» δήλωσε ο Δρ Amin Salehi-Abargoue στο πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του σοκολατούχου γάλακτος στον οργανισμό μετά τη σωματική άσκηση οφείλονται στον ιδιαίτερο συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών, υγρών και ηλεκτρολυτών που μας παρέχει. Ειδικά αν επιλέξουμε ένα σοκολατούχο γάλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τότε μάλλον είναι ιδανική επιλογή μετά από μια κοπιαστική προπόνηση!

Δείτε κι αυτό:

Να φάω πριν την πρωινή γυμναστική; Τροφές για ενέργεια και κάψιμο περισσότερων θερμίδων

Μέχρι πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις με τη γυμναστική;

Με πόση γυμναστική θα βάλετε «φρένο» στη γήρανση των αρτηριών