Ψωρίαση: Η μη μεταδοτική χρόνια νόσος και πώς αντιμετωπίζεται

Η Amgen Hellas, μέσω της νέας ενημερωτικής εκστρατείας «Έλα Κοντά», προτρέπει τους ασθενείς να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον δερματολόγο τους και καλεί το κοινό να αφήσει πίσω προκαταλήψεις και ελλιπή πληροφόρηση, που βάζουν αποστάσεις στη ζωή μας.

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση, η οποία δεν είναι μεταδοτική και αντιμετωπίζεται με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ο επιπολασμός της υπολογίζεται στο 2,5% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με διαγνωσμένη ψωρίαση ανέρχονταν σε 223.000 το 2021, με τον αντίστοιχο αριθμό παγκοσμίως να φτάνει τα 125 εκατομμύρια. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ενώ η έναρξη της νόσου μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμής της ζωής, από την παιδική μέχρι και την τρίτη ηλικία. Στο 75% των περιπτώσεων, εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών και μάλιστα στις γυναίκες νωρίτερα από ό,τι στους άνδρες. Η πιο συχνή μορφή της είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, που αντιστοιχεί περίπου στο 80% των περιστατικών της νόσου. Χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις πλάκες με σκληρά λέπια, αργυρής απόχρωσης. Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως σε αγκώνες, γόνατα, κνήμες, στην οσφυική χώρα και το τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να προκαλούν κνησμό.

Η νόσος, ανεξαρτήτως ηλικίας, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των συγγενών τους. Οι ασθενείς με ψωρίαση, καθημερινά, έρχονται αντιμέτωποι με διακρίσεις και ανασφάλεια για την εξέλιξη της νόσου. Επειδή ακριβώς παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, επηρεάζεται αντίστοιχα η ψυχολογία των ασθενών, ενώ επιβαρυντικό ρόλο παίζουν και οι συννοσηρότητες. Συχνή είναι η εμφάνιση της ψωριασικής αρθρίτιδας, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 30%. Αν η ψωριασική αρθρίτιδα δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία. Επίσης, στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση συχνά συνυπάρχει μεταβολικό σύνδρομο (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία και κοιλιακή παχυσαρκία). Οι σοβαρές μορφές της νόσου συσχετίζονται σημαντικά με αυξημένη προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου κ.ά.), με τον κίνδυνο να είναι ακόμα μεγαλύτερος σε νεαρά άτομα.

1702027576197-510529532-1.jpg

Ο ρόλος του δερματολόγου και η επιλογή θεραπείας

Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός επιστήμονας ο οποίος θα δώσει σωστές και υπεύθυνες οδηγίες για οποιοδήποτε δερματολογικό πρόβλημα. Στην περίπτωση της ψωρίασης, η διάγνωση είναι κατά κύριο λόγο κλινική. Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, ανάλογα με την βαρύτητα και τη μορφή της νόσου καθώς επίσης και από την ηλικία του ασθενούς. Στις ήπιες μορφές της νόσου η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τοπικά σκευάσματα, όπως κρέμες ή αλοιφές. Στις πιο σοβαρές μορφές ο δερματολόγος πιθανά θα προτείνει συστηματικές θεραπείες που χορηγούνται από το στόμα, ή με τη μορφή ενέσεων ή εγχύσεων.

Σημαντικό ρόλο επίσης, μπορεί να παίξει και η ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει δηλαδή να αποφεύγονται τροφές που θεωρούνται επιβαρυντικές για την ψωρίαση, όπως το κρέας, τα αυγά, τα ζωικά λίπη και τα παράγωγά τους, ενώ συνιστώνται τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια τους. Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπείες για την ψωρίαση εξελίσσονται συνεχώς, με αποτέλεσμα πλέον να είναι διαθέσιμα σύγχρονα και εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα.

Με δύναμη τη γνώση

Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης «Έλα κοντά» της Amgen Hellas, με την υποστήριξη της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιακής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια», αποσκοπεί στην ενημέρωση τόσο των ασθενών, όσο και του ευρέος κοινού, τονίζοντας ότι η ψωρίαση είναι μια ασθένεια αντιμετωπίσιμη.

Προτρέπει, πρωτίστως, οι ασθενείς με ψωρίαση να έρθουν κοντά με τον δερματολόγο τους, να συζητήσουν μαζί του και να επιλέξουν μαζί τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής της, ώστε να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς περιορισμούς. Οι πρωταγωνιστές της καμπάνιας, γυναίκες και άντρες, φαίνονται να απολαμβάνουν τη ζωή και τη συντροφικότητα χωρίς να περιορίζονται από την ψωρίαση. Φορούν άνετα ρούχα που δεν κρύβουν τα σημεία που έχουν επηρεαστεί από τη νόσο και αγκαλιάζουν τους συντρόφους και τους φίλους τους με ευαισθησία, αγάπη και ειλικρίνεια. Αντίστοιχα, οι πρωταγωνιστές που δεν πάσχουν από τη νόσο, είναι ενημερωμένοι κι έτσι δεν ανησυχούν. Είναι κοντά σε αυτούς που αγαπάνε χωρίς φόβο και με δύναμη τη γνώση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψωρίαση αλλά και την καμπάνια «Έλα Κοντά», στο www.elakonta.gr

GRC-NP-1223-80001