ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θεραπεύουν τη βουλιμία ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο

Μια νέα θεραπείαγια τις διατροφικές διαταραχές μπορεί να αποδειχθεί επαναστατική για τους ασθενείςμε βουλιμία και ανορεξία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Θεραπεύουν τη βουλιμία ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο

Μια νέα θεραπείαγια τις διατροφικές διαταραχές μπορεί να αποδειχθεί επαναστατική για τους ασθενείςμε
βουλιμία
και ανορεξία , υποστηρίζουν οι ερευνητές.







Με τη βοήθειαειδικού μαγνήτη, ενεργοποίησαν τον αυτοέλεγχο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τασυμπτώματα να εξαφανιστούν για έναν ολόκληρο χρόνο.







Τα άτομα πουσυμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν καταφέρει να δουν αποτελέσματα από συμβατικέςθεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία, ενώ αρκετοί από αυτούςείχαν νοσηλευτεί για πολλά χρόνια.







Οι ερευνητές από τοΠανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά δηλώνουν πως η νέα θεραπεία –η οποίαεφαρμόζεται ήδη για την καταπολέμηση της κατάθλιψης– μπορεί να αποτελέσειισχυρότατο όπλο στη μάχη κατά της ανορεξίας και της βουλιμίας.







Οι διατροφικέςδιαταραχές μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες, καθώς ένας στους πέντε ασθενείςμε ανορεξία χάνει τη ζωή του λόγω σοβαρών επιπλοκών στην υγεία.







Η νέα θεραπείαονομάζεται επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (rTMS) καιχρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου.







Πέραν τωνσυμπτωμάτων ανορεξίας ή βουλιμίας, η θεραπεία περιόρισε και άλλες παθήσεις όπωςη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή .







Οι ερευνητέςπιστεύουν ότι βελτιώνοντας τη λειτουργία στις περιοχές του εγκεφάλου πουρυθμίζουν τον αυτοέλεγχο η θεραπεία γίνεται πιο αποτελεσματική και η ζωή τωνασθενών βελτιώνεται σημαντικά.





Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στοσυνέδριο της Κοινότητας Νευροεπιστημών στο Σαν Ντιέγκο πριν από λίγες ημέρες.