ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η απαραίτητη τροφή που λείπει σίγουρα από το ντουλάπι σας

Την έχουν χαρακτηρίσει και “χρυσάφι των Ίνκας”. Είναι τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πλήθος θρεπτικών συστατικών, που κάθε σύγχρονο διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει από αυτήν
Η απαραίτητη τροφή που λείπει σίγουρα από το ντουλάπι σας

Την έχουν χαρακτηρίσει και “χρυσάφι των Ίνκας”. Είναι τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πλήθος θρεπτικών συστατικών, που κάθε σύγχρονο διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει από αυτήν.

Ο λόγος γίνεται για την κινόα. Είναι ένας πανάρχαιος σπόρος που είναι γνωστός στις φυλές των ορεινών Άνδεων για τις θρεπτικές και δυναμωτικές τους ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν και θυμίζει και μαγειρεύεται σχεδόν όπως τα σιτηρά, η κινόα είναι κατά βάση ένας σπόρος που έχει κοινά χαρακτηριστικά με το σπανάκι, τα σέσκουλα και τα τεύτλα. Οι σπόροι της κινόα είναι συνήθως ελαφρά κιτρινωποί, αλλά μπορεί να τους βρείτε και σε άλλα χρώματα, όπως το πράσινο και το μωβ.

Δείτε τους λόγους που πρέπει να βάλετε την κινόα στην διατροφή σας άμεσα:

Είναι πλούσια σε λυσίνη, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να αναπαράγει και να επιδιορθώσει τους ιστούς.

Περιέχει άφθονο μαγνήσιο, το οποίο χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προσφέροντας έτσι ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο βοηθάει επίσης τον οργανισμό να ρυθμίσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ιδιότητα που είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για όσους πάσχουν από διαβήτη-2.

Έχει διπλάσιες φυτικές από τα περισσότερα δημητριακά και ως εκ τούτου βοηθάει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνουν την υψηλή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, ενώ βοηθούν και στην προσπάθεια απώλειας περιττών κιλών.

Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και ως εκ τούτου είναι ιδεατή τροφή για όσους ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής χωρίς αυτήν την ουσία.

Είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μεταφορά του οξυγόνου από το ένα κύτταρο στο άλλο, τροφοδοτώντας με αυτό τους μυς. Περισσότερο από όλους τους μυς ωφελείται ο εγκέφαλος, ο οποίος καταναλώνει περίπου το 20% του οξυγόνου του αίματος.

Είναι μια τροφή πλήρης σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών και αμινοξέων.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την κινόα