ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα ασυγχώρητα λάθη που κάνετε και δεν χάνετε κιλά

Δεν χρειάζεται να σας το πει κάποιος ειδικός διατροφολόγος ή γιατρός: ο κακός μεταβολισμός επηρεάζει το σωματικό μας βάρος και έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι σίγουρα τα δύο βασικά
Τα ασυγχώρητα λάθη που κάνετε και δεν χάνετε κιλά

Δεν χρειάζεται να σας το πει κάποιος ειδικός διατροφολόγος ή γιατρός: ο κακός μεταβολισμός επηρεάζει το σωματικό μας βάρος και έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι σίγουρα τα δύο βασικά πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και να βοηθήσετε τον μεταβολισμό του οργανισμού σας.

Ωστόσο, υπάρχουν και λάθη που κάνετε και δεν γνωρίζετε ότι ρίχνουν τόσο χαμηλά τον μεταβολισμό σας, ώστε η δίαιτα που (ίσως) ακολουθείτε δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δείτε ποια είναι αυτά τα λάθη για να ξέρετε πώς να τα αποφύγετε:

Δεν τρώτε αρκετά

Μειώνοντας πολύ τις καθημερινές θερμίδες που παίρνετε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μεταβολισμό σας. Όταν τρώτε λιγότερο από ό,τι χρειάζεστε για τη βασική βιολογική λειτουργία, το σώμα σας “βάζει φρένο” στον μεταβολισμό σας. Τα συχνά και υγιεινά γεύματα είναι η καλύτερη λύση.

Αποφεύγετε την καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα σημαντικό διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο όταν λειτουργεί κανονικά μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σας κατά 5% με 8%. Εκτός από τον καφέ, καφεΐνη θα βρείτε και στο τσάι, το οποίο έχει υπολογιστεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό σας προσωρινά κατά 12%.

Οι υδατάνθρακες που παίρνετε είναι “λευκοί”

Πάρτε τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε αλλά αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης. Κάντε το ίδιο με τα ζυμαρικά και βάλτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν αυξήσετε αρκετά τις φυτικές ίνες που καταναλώνετε (τουλάχιστον 25 γραμμάρια ημερησίως), τότε μπορείτε να αυξήσετε και τον μεταβολισμό σας κατά 30%.

Πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν πίνετε 6 ποτήρια κρύο νερό την ημέρα θα κάψετε περίπου 50 θερμίδες περισσότερες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε πάνω από 2 κιλά τον χρόνο.

Οι τροφές σας είναι γεμάτες φυτοφάρμακα

Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τοξίνες που περιέχουν τα φυτοφάρμακα και περνούν στο σωματικό λίπος, επηρεάζουν την διαδικασία των καύσεων και την καθυστερούν.

Τα γεύματά σας δεν περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη

Φροντίστε να υπάρχει ένα μέρος πρωτεΐνης σε κάθε σας γεύμα. Ο οργανισμός την χρειάζεται για να συντηρήσει το μυικό σύστημα. Έρευνα έχει δείξει ότι η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τις καύσεις μετά το γεύμα κατά 35%.

Δεν παίρνετε αρκετό σίδηρο

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, βοηθούν το οξυγόνο στο αίμα να κυκλοφορήσει στα όργανα, τους μυς και το σώμα. Τα οστρακοειδή, το καθαρό κρέας, τα φασόλια και το σπανάκι είναι ιδανικές πηγές σιδήρου.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Με κάθε ποτήρι αλκοολούχου ποτού που πίνετε, μειώνετε τον αριθμό και τον ρυθμό των καύσεων επειδή ο οργανισμός χρησιμοποιεί το αλκοόλ για να πάρει ενέργεια και δεν καίει τα αποθέματα γλυκόζης και λίπους που διαθέτει για αυτόν το σκοπό. Σκεφτείτε ότι δύο ποτήρια “μαρτίνι” μπορούν να ρίξουν τον μεταβολισμό σας κατά 73%.

Δεν τρώτε αρκετά γαλακτοκομικά

Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει την ποσότητα λιπαρών που απορροφάει ο οργανισμός από άλλες τροφές.

Διαβάστε επίσης:

Τα λάθη που κάνετε και οδηγούν στην ακμή

Τα λάθη που κάνετε με τα smoothies και σας παχαίνουν

Πέντε διατροφικά λάθη που περνάνε από γενιά σε γενιά

Τα 4 λάθη στον ύπνο που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα