ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ιδανική δίαιτα θα "κόβεται" στα μέτρα του DNA του κάθε ατόμου

Μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο «New Scientist» δείχνει ότι η λύση για εύκολη απώλεια βάρους κρύβεται στη διατροφογενωμική, η οποία αναλύει τις γενετικές διαφορές, εξαιτίας των οποίων το σώμα κάθε ανθρώπου μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο τις τροφές.

Η ιδανική δίαιτα θα "κόβεται" στα μέτρα του DNA του κάθε ατόμου

Αν, λοιπόν, ένας άνθρωπος κάνει δίαιτα με βάση τα συγκεκριμένα γονίδια του μεταβολισμού του, διατρέφεται δηλαδή γενετικά έξυπνα, τότε θα χάσει κιλά, χωρίς να ζοριστεί και πολύ.

Για να γίνει αυτό, αρκεί η δίαιτα να τροποποιηθεί στα «μέτρα» του DNA του κάθε ατόμου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νικόλα Πιράστου του Πανεπιστημίου της Τεργέστης, μελέτησαν δύο ομάδες εθελοντών, μια ομάδα περίπου 100 παχύσαρκων και μία ισάριθμη ομάδα ελέγχου.

Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν 600 θερμίδες λιγότερες τη μέρα, αλλά η πρώτη ομάδα επιπλέον ακολουθούσε μια συγκεκριμένη διατροφή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός γενετικού τεστ.

Μετά από δύο χρόνια, οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες είχαν χάσει κιλά, όμως όσοι ήταν στην πρώτη ομάδα και είχαν ακολουθήσει τις συνταγές της διατροφογενωμικής, έχασαν κατά μέσο όρο 33% παραπάνω βάρος και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα, μέσα σε ένα έτος και όχι σε δύο.

Μάλιστα, η ομάδα του Πιράστου, όπως ανακοίνωσε, αναλύοντας το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων, ανακάλυψε 17 γονίδια, τα οποία προδιαθέτουν γενετικά κάποιον να του αρέσουν το μπρόκολο, το μπέικον, ο καφές ή το λευκό κρασί.

Αν κάτι ανάλογο επιβεβαιωθεί και σε μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες δοκιμές, τότε ανοίγει ένα ελπιδοφόρο πεδίο στις στοχευμένες και πιο εξατομικευμένες δίαιτες. Μία πρώτη ένδειξη θα αποτελέσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Food4Me, στο πλαίσιο του οποίου 1.200 εθελοντές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν να ακολουθήσουν είτε μια τυπική διατροφή, είτε μία διατροφή με βάση τα ευρήματα ανάλογων γενετικών τεστ.

Η πρόκληση από εδώ και πέρα θα είναι να αξιοποιηθούν αυτές οι γενετικές πληροφορίες, ώστε να δημιουργηθούν νέες τροφές ή νέοι τρόποι μαγειρέματος, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, ώστε οι υγιεινές τροφές να γίνουν πιο γευστικές και έτσι οι άνθρωποι να τις προτιμούν.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Μιλάνο.