ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κάνουμε όλοι και είναι η βασική αιτία που παχαίνουμε

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity, οι ενήλικες έχουν την τάση να καταναλώνουν κατά μέσο όρο το 92% της ποσότητας του φαγητού που είναι σερβιρισμένη στο πιάτο που έχουν μπροστά τους.

Το κάνουμε όλοι και είναι η βασική αιτία που παχαίνουμε

Την έρευνα διεξήγαγε το εργαστήριο Cornell Food & Brand Lab με επικεφαλής τον δρ Brian Wansink. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από τα πιάτα που επέστρεφαν μετά το τέλος του γέυματός τους οι πελάτες 1.179 εστιατορίων.

Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες καταναλώνουν το 92% του φαγητού που τους σερβίρουν το πιάτο, ακόμα και αν αυτό είναι μεγάλο και η ποσότητα σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που αντιστοιχεί σε ένα άτομο. Άλλωστε, τα περισσότερα εστιατόρια, πλέον, συνηθίζουν να σερβίρουν πολύ μεγαλύτερες μερίδες για να ικανοποιήσουν αυτήν τη "λαιμαργία" των πελατών.

Τα αποτελέσματα μάλιστα παρουσίασαν ομαλή κατανομή μεταξύ φύλων και εθνοτήτων, αλλά έδειξαν πως ό,τι ισχύει για τους ενήλικες, δεν ισχύει και για τα παιδιά. Σε επιμέρους έρευνα 326 ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι και τα παιδιά καταναλώνουν το 59% της ποσότητας φαγητού που τους σερβίρεται στο πιάτο.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά στους καταναλωτές να μοιράζονται τα ορεκτικά που τους σερβίρονται πριν το κύριο πιάτο, αλλά και να ζητούν εκ των προτέρων από τον σερβιτόρο να τους φέρει ένα σκεύος για να πάρουν το φαγητό που περισσεύει στο σπίτι. Έτσι, μόλις σερβιριστούν, συνιστάται να βγάζουν τουλάχιστον το 1/3 της ποσότητας από το πιάτο που έχουν μπροστά τους και να το βάζουν στο σκεύος που θα πάρουν στο σπίτι.

Με αυτό τον τρόπο οι ενήλικες θα εξακολουθήσουν να καταναλώνουν το 92% της ποσότητας που έχουν στο πιάτο τους, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό ότι δεν θα φάνε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειάζονται.

Επίσης, συνιστάται να καταναλώνουμε ένα μικρό σνακ (φρούτο, σαλάτα) πριν το γεύμα, ώστε να περιορίσουμε το αίσθημα πείνας όταν κάτσουμε στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης:

Κάνετε δίαιτα; Απολαύστε 4 smoothies με λιγότερες από 300 θερμίδες

Δίαιτα: Γιατί τα κιλά που χάνουμε επιστρέφουν τελικά ξανά

Παγωτό ξυλάκι ή κυπελλάκι; Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

Μήπως τελικά το μέτρημα θερμίδων είναι χάσιμο χρόνου;