ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγωτό ξυλάκι ή κυπελλάκι; Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

Αναρίθμητες πλέον οι επιλογές στα παγωτά, σε γεύσεις και συνδυασμούς, ενώ πολλές μορφές παγωτών περιλαμβάνονται σε διαιτολόγια για απώλεια βάρους ή σε διαιτολόγια διαβητικών.

Παγωτό ξυλάκι ή κυπελλάκι; Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

Γενικά το παγωτό είναι εύληπτο, εύπεπτο και δεν επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα. Περιέχει σε ισόρροπη σχέση πρωτεΐνες (με υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13 γρ./100 γρ.) υδατάνθρακες (20-25 γρ./100 γρ.), άλατα, ασβέστιο (υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), φώσφορο και βιταμίνες A και B1, B2, B12, ενώ υστερεί σε σίδηρο, βιταμίνη D και C.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνασις και Πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, το παγωτό θερμιδικά καλύπτει το 5-10% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια (75-240 θερμ./100 γρ.), το 10% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 35% των αναγκών σε βιταμίνη B12, και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο.

Το παγωτό ξυλάκι έχει τις λιγότερες θερμίδες, όταν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, σε σύγκριση με τα κυπελλάκια τα οποία υπερτερούν και σε λίπος και σε χοληστερίνη, ιδιαίτερα τα παρφέ.

Tα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Όσον αφορά τα χύμα παγωτά, οι διάφορες γεύσεις φρούτων ή γεύση γιαούρτι αποδίδουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το παρφέ ή άλλες γεύσεις.

Τα "διαιτητικά" παγωτά τύπου 0%, περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, συνήθως ασπαρτάμη (ακεσουλφαμικό K, μαλτοδεξτρόζη ή σορβιτόλη) και μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος. Λόγω της μικρής επίδρασης στα επίπεδα γλυκόζης, χρησιμοποιούνται συχνά από διαβητικά άτομα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ακολουθήσουν μια παρατεταμένη άσκηση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.