ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως: Μύθοι και αλήθειες

Τα τελευταία χρόνια μια νέα κατηγορία ζυμαρικών έχει κάνει την εμφάνιση της, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Παρασκευάζονται από ολόκληρο τον καρπό του σιταριού και είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Παρέχουν στον οργανισμό άμεσα ενέργεια αλλά και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως: Μύθοι και αλήθειες

Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάποιους μύθος και αλήθειες που αφορούν στα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

1) Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι ¨διαίτης¨ και δεν παχαίνουν:

Μύθος: Η αλήθεια είναι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αποδίδουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τα κλασικά μακαρόνια. Μία μικρή μερίδα από μακαρόνια (140γρ) αποδίδει περίπου 220 θερμίδες ενώ αντίστοιχα μια μερίδα από μακαρόνια ολικής αποδίδει περίπου 200 θερμίδες. Πάραυτα τα ζυμαρικά ολικής είναι πιο υγιεινά αφού παρασκευάζονται από ολόκληρο το αλεύρι σιταριού και δεν υπόκεινται σε επεξεργασία, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρομυικού συστήματος), ιχνοστοιχεία όπως χαλκός, σελήνιο και μαγνήσιο καθώς και φυτικές ίνες. Έτσι, όταν τρώμε μακαρόνια ολικής αλέσεως αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότεροι ώρα βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την διαχείριση του βάρους μας.

2) Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως πρέπει να προτιμώνται από διαβητικούς:

Αλήθεια: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (απορροφώνται αργά και σταδιακά από τον οργανισμό), με αποτέλεσμα να μην προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Δεδομένου ότι είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών αποτελούν μια καλή επιλογή τροφίμων από διαβητικούς.

3) Τα μακαρόνια ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου:

Αλήθεια: Το Harvard School of Public Health αναφέρει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν κάποιες ουσίες γνωστές ως φυτοοιστρογόνα οι οποίες βοηθούν στη μείωση εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

4) Τα μακαρόνια ολικής βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου:

Αλήθεια: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ζυμαρικά ολικής παρουσιάζουν σημαντική επίδραση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

5) Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι άγευστα και άνοστα:

Μύθος: Η αλήθεια είναι ότι τα μακαρόνια ολικής αλέσεως είναι εξίσου νόστιμα με τα λευκά. Επειδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, παρατείνεται λίγο ο χρόνος βρασμού τους όμως η γεύση μένει αναλλοίωτη. Συνοδεύστε τα με φρέσκια σάλτσα τομάτας και βασιλικό και απογειώστε το πιάτο σας... τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά!

6) Όλα τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι τα ίδια:

Μύθος: τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (υφή, γεύση) διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο άλεσης του σιμιγδαλιού. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ζυμαρικά που παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι ολικής αλέσεως, το οποίο έχει αλεστεί με τη μέθοδο «pearling» (αποφλοίωση), όπου το εξωτερικό του κόκκου υφίσταται ελαφρά απόξεση, επιτυγχάνοντας έναν βαθύ καθαρισμό και απομάκρυνση των ακαθαρσιών που έχουν συσσωρευτεί μέσω της επαφής με το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία διατηρεί τα πιο θρεπτικά τμήματα του πίτουρου, και ιδίως τη στιβάδα της αλευρόνης, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές. Ταυτόχρονα, αποδίδει ένα απόλυτα ομοιογενές σιμιγδάλι ολικής αλέσεως άριστης ποιότητας, όπου δημιουργεί ομοιογενή ζυμαρικά ολικής αλέσεως με πιο φυσικό χρώμα και λιγότερη ξινή γεύση, συγκριτικά με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Βαλασία Τοκμακίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Διαβάστε ακόμη:

Σας ενοχλεί η γλουτένη; Δείτε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τον εγκέφαλο να προτιμά υγιεινές τροφές

Τρεις καλοί λόγοι να φάτε μια μακαρονάδα!