ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μοναδικό λαχανικό για τέλεια όραση και προστασία από τον καρκίνο

Θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες τροφές και όχι άδικα. Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο λαχανικό καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως το Αφγανιστάν χιλιάδες χρόνια πριν ως μία μικρή διχαλωτή πορφυρή ή κίτρινη ρίζα, υφή "ξύλου" και πικρή γεύση.

Το μοναδικό λαχανικό για τέλεια όραση και προστασία από τον καρκίνο

Ο λόγος γίνεται για το καρότο. Το σύγχρονο καρότο έχει καλλιεργηθεί ώστε να είναι γλυκό, τραγανό και αρωματικό.

Θρεπτική αξία

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, το μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα (αυτό θεωρείται το κανονικό μέγεθος μιας μερίδας) παρέχει 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και παρέχουν το 210% των ημερήσιων αναγκών του μέσου ενήλικα. Παρέχουν επίσης το 6% των αναγκών του σε βιταμίνη C, το 2% των αναγκών του σε ασβέστιο και το 2% των αναγκών του σε σίδηρο ανά μερίδα.

Η αντιοξειδωτική βήτα-καροτίνη είναι αυτή που δίνει στο καρότο το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα του. Το β-καροτένιο απορροφάται στο έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διάρκεια της πέψης.

Τα καρότα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

Τέλεια όραση και ασπίδα κατά του καρκίνου

Πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών από φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καρκίνος: Τα καροτενοειδή έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική δράση χάρη στην αντιοξειδωτική συμβολή τους στη μείωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Καρκίνος του πνεύμονα: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Epidemiol διαπίστωσε ότι εν ενεργεία καπνιστές που δεν κατανάλωναν καρότα στην διατροφή τους είχαν τρεις φορές αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν καρότα περισσότερο από μία φορά.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η κατανάλωση β-καροτένιου έχει αποδειχθεί πως επιδράει αντιστρόφως ανάλογα στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, σε έρευνα που βασίστηκε στον ιαπωνικό τρόπο διατροφής και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Oncology.

Λευχαιμία: Το εκχύλισμα χυμού καρότων αποδείχθηκε ότι καταστρέφει τα κύτταρα λευχαιμίας και αναστέλλει την εξέλιξη τους, σύμφωνα με έρευνα του 2011 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food.

Καρκίνος του προστάτη: Στους άντρες νεαρής ηλικίας, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε β-καροτίνη μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Όραση: Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί τα εξωτερικά τμήματα των φωτοϋποδοχέων του ματιού να υπολειτουργούν, καταστρέφοντας την κανονική όραση. Το πρόβλημα λύνεται με αύξηση της πρόσληψης βιταμινών A μέσω τροφών πλούσιων σε βήτα-καροτίνη.

Διαβάστε επίσης:

Τρία σημάδια ότι καταναλώνετε πολλή πρωτεΐνη

Οι ενήλικες δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως: Μύθοι και αλήθειες

Πίτσα VS Σουβλάκι: Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;