ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς εξηγείται το «γαλλικό διατροφικό παράδοξο»

Νέα μελέτη για το κόκκινο κρασί έρχεται να δώσει μία πειστική εξήγηση για το φαινόμενο που είναι γνωστό και ως «γαλλικό παράδοξο», το γεγονός δηλαδή ότι ενώ οι Γάλλοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά τρόφιμα, εν τούτοις εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με άλλους πληθυσμούς.

Πώς εξηγείται το «γαλλικό διατροφικό παράδοξο»

Νέα ερευνητικά δεδομένα, δείχνουν πως η ρεσβερατρόλη, ένα φυσικό συστατικό του κόκκινου κρασιού, αναστέλλει το σχηματισμό φλεγμονωδών παραγόντων που πυροδοτούν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nucleic Acids Research, δείχνουν πως ο μηχανισμός «προστασίας» του εν λόγω συστατικού εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η ρεσβερατρόλη αναστέλλει το σχηματισμό φλεγμονωδών παραγόντων, μέσω της πρόσδεσης κι ενεργοποίησης μιας ρυθμιστικής πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, καθώς πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων διαμεσολαβείται σε σημαντικό βαθμό από φλεγμονώδεις διεργασίες που πραγματοποιούνται στον οργανισμό.

Η ρεσβερατρόλη ενδεχομένως να μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία φλεγμονωδών διαταραχών και ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Το αλκοόλ ενισχύει τη μνήμη

Το κόκκινο κρασί προστατεύει και το έντερο, όπως το γιαούρτι