ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές που σας κάνουν καλό, αλλά θέλουν προσοχή...

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα τροφών που έχουν κερδίσει την "τυφλή" εμπιστοσύνη των καταναλωτών επειδή έχουν ορισμένες σημαντικές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι στη διατροφή (όπως και στη ζωή) το μέτρο είναι "χρυσός".

Τροφές που σας κάνουν καλό, αλλά θέλουν προσοχή...

Δείτε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών που αν και υγιεινές, πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο:

Αποξηραμένα φρούτα

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε τουλάχιστον 4-5 κάθε φορά. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι "παγίδα" αύξησης σωματικού βάρους αν δεν προσέχετε. Μπορεί να περιέχουν ακόμα και 3 φορές περισσότερη ζάχαρη από ό,τι τα φρέσκα φρούτα και κατά κανόνα έχουν πολύ λιγότερες ίνες. Έχετε το νου σας και στις συσκευασίες στις οποίες είναι συνήθως διαθέσιμα στην αγορά, αφού η κάθε μία περιέχει περίπου 7-11 μερίδες, ποσότητα την οποία δεν πρέπει να καταναλώσετε μέσα σε 1-2 γεύματα.

Μπέργκερ από κρέας γαλοπούλας

Αποτελεί μια δημοφιλή εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν την γεύση ενός μπέργκερ, αλλά θέλουν να είναι προσεκτικοί με τη διατροφή τους. Γνωρίζατε, ωστόσο, ότι ένα μπέργκερ με κιμά από γαλοπούλα έχει περίπου 1.214 θερμίδες και 65 γραμμάρια λιπαρών, ΠΡΟΤΟΥ καν συνυπολογίσετε τα επιπλέον υλικά και τις σάλτσες που το συνοδεύουν; Το πιο σώφρον είναι να ετοιμάζετε αυτού του είδους τα μπέργκερ στο σπίτι σας με απλό κιμά γαλοπούλας που έχετε προμηθευτεί οι ίδιοι. Σε αυτή την περίπτωση το κάθε μπιφτέκι έχει περίπου 200 θερμίδες.

Χούμους

Είναι πράγματι μια πολύ υγιεινή τροφή, αλλά η προβλεπόμενη μερίδα είναι περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού και έχει θερμιδική αξία 50 θερμίδων. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι παρασύρονται όταν συνδυάζουν το χούμους με άλλες τροφές (πχ πίτες, ψωμί κλπ) και καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα χούμους, παίρνοντας ταυτόχρονα και τις επιπλέον θερμίδες από τις υπόλοιπες τροφές.

Διαβάστε επίσης:

Σπιρουλίνα: Τι είναι και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει

Ο ρυθμός κατανάλωσης του γεύματος επηρεάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας

Πού θα βρείτε το υπερ-απαραίτητο για τον οργανισμό σας κάλιο

Κανέλα: Μια προστάτιδα της υγείας στο ντουλάπι σας