ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη σαμπάνια, μέρα που είναι

Η σαμπάνια (γαλλ. champagne) είναι αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας (γαλλ. Champagne) απ' όπου πήρε και το όνομά της.

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη σαμπάνια, μέρα που είναι

Ο όρος «σαμπάνια» χρησιμοποιείται γενικά για τον αφρώδη οίνο, αλλά σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αφρώδεις οίνους που προέρχονται απ' την Καμπανία και παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες της διπλής ζύμωσης και παλαίωσης.

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς, οι οποίοι διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδη οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Σήμερα, καταναλώνουμε σαμπάνια σε ειδικές περιστάσεις και όταν θέλουμε να γιορτάσουμε κάτι. Μία τέτοια είναι και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς που πίνουμε για το καλό του νέου έτους.

Επειδή η σαμπάνια καταναλώνεται σπάνια, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα γι' αυτήν.

Καταναλώστε τη με μέτρο: Το μεθύσι παραμονεύει

Πολλοί θεωρούν ότι η σαμπάνια είναι ελαφριά και παρασύρονται σε υπερβολική κατανάλωση με αποτέλεσμα να μεθούν. Όμως η σαμπάνια, όπως και οι αφρώδεις οίνοι, προκαλούν βαρύ μεθύσι, γεγονός που οφείλεται στο ότι απορροφώνται πιο γρήγορα στο αίμα από τα υπόλοιπα ποτά. Το ίδιο ισχύει και όταν στα αλκοολούχα ποτά βάζετε κόκα κόλα, σόδα ή άλλα ανθρακούχα.

Προσοχή στο άνοιγμα
Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε θεαματικό άνοιγμα, κινδυνεύοντας να προκαλέσετε ζημιά, ειδικά αν δεν το κατέχετε το σπορ! Αφαιρέστε το σύρμα και το προστατευτικό, γυρίστε μαλακά το μπουκάλι (κι όχι το φελλό) μέχρι η πίεση που υπάρχει στο μπουκάλι να τον ωθήσει προς τα πάνω και να βγει χωρίς ...παρατράγουδα.

Θέλει το δικό της ποτήρι
Η σαμπάνια και οι αφρώδεις οίνοι πρέπει να σερβίρονται μόνο στα ψηλά ποτήρια της σαμπάνιας κι όχι σε φαρδιά ποτήρια, καθώς η μεγάλη επιφάνεια κάνει τις φυσαλίδες της να χάνονται πιο εύκολα.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι θα πάθετε αν πίνετε σαμπάνια κάθε μέρα

Σαμπάνια & φράουλες: Ο συνδυασμός που απογειώνει την καρδιά