ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πασχαλινό τραπέζι: Ο μεγάλος κίνδυνος ενός λιπαρού γεύματος

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά, οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα μεγάλο και ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες έχουν κάνει νηστεία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

Πασχαλινό τραπέζι: Ο μεγάλος κίνδυνος ενός λιπαρού γεύματος

Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε έναν που με αφορμή το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, όπου δεσπόζουν το σουβλιστό αρνί και το κοκορέτσι, θα προβεί σε διατροφικές "υπερβολές", τη στιγμή που ο οργανισμός του δεν είναι συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Travis Campbell, υποστηρίζει ότι αρκεί ακόμα και ένα μόλις γεύμα με πολλά λιπαρά, για να αυξηθεί απότομα ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 30 υγιών ενηλίκων, στους μισούς εκ των οποίων έδωσαν οδηγίες να καταναλώσουν ένα μεγάλο και λιπαρό πρόγευμα από αλυσίδα εστιατορίων με πρόχειρο φαγητό, ενώ την προηγούμενη νύχτα δεν είχαν φάει τίποτα απολύτως. Οι υπόλοιποι μισοί έκαναν επίσης νηστεία το προηγούμενο βράδυ, αλλά το πρωινό τους γεύμα αποτελείτο από υγιεινές τροφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη διαφορά των δύο γευμάτων (σε επιστημονικό επίπεδο) ήταν μόνο η περιεκτικότητα σε λιπαρά, αφού από θερμιδικής άποψης τα δύο γεύματα ήταν ισοδύναμα. Το πρώτο, όμως, περιείχε 42 γραμμάρια καθαρού λίπους και το δεύτερο μόλις 1 γραμμάριο.

Δύο ώρες αργότερα, οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν διάφορα τεστ που είχαν σκοπό να αυξήσουν το στρες στον οργανισμό και οι ερευνητές μέτρησαν την καρδιαγγειακή κατάστασή τους, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της κυκλοφορίας του αίματος στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Τα τεστ είχαν σχεδιαστεί να προκαλέσουν ψυχική ή/και σωματική καταπόνηση, παρόμοια με εκείνη που πολλοί Έλληνες αγνοούν ότι υποβάλλουν τους εαυτούς τους, καθώς χορεύουν και γλεντούν μετά το μεγάλο μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ανεξάρτητα από την ένταση της καταπόνησης του οργανισμού, η αρτηριακή πίεση ήταν αισθητά μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που είχαν καταναλώσει γεύμα με υψηλά λιπαρά από ό,τι εκείνων που είχαν ακολουθήσει το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύμα.

Οι διατροφικές υπερβολές τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά κατά το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα θέλουν προσοχή. Ειδικά τα άτομα που έχουν ακολουθήσει μέρες νηστείας τις προηγούμενες ημέρες, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικά. Έχει αποδειχτεί στατιστικώς, ότι ανήμερα του Πάσχα τα καρδιακά επεισόδια αυξάνονται κατακόρυφα στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Είναι ωφέλιμη η νηστεία στα παιδιά;

Θερμίδες για άνδρες, γυναίκες και παιδιά ανά ηλικία (πίνακας)

Τι πρέπει να προσέξετε στο Πασχαλινό τραπέζι - Εδέσματα και θερμίδες