ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ιδανικό σνακ ενάντια στην υπνηλία!

Γύρω στο μεσημεράκι αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια κούρασης. Τα μάτια κλείνουν, τα χασμουρητά διαδέχονται το ένα το άλλο και το σώμα γίνεται βαρύ.

Το ιδανικό σνακ ενάντια στην υπνηλία!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την εξάντληση και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια; Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ μάς δίνουν τη λύση!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Neuron, οι πρωτεΐνες που περιέχει ένα αβγό μάς βοηθούν να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να καταπολεμήσουμε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, το αβγό μπορεί να ενισχύσει και τις προσπάθειες απώλειας βάρους, καθώς διευκολύνει τις καύσεις.

07ce6a44e1f45b349c6fcf4d2f84c920 L

Οι ερευνητές εστίασαν στη λειτουργία εξειδικευμένων εγκεφαλικών κυττάρων και συγκεκριμένα των νευρώνων ορεξίνης-υποκρετίνης. Τα επίπεδα ενέργειας και η εγρήγορση εξαρτώνται από σήματα που αποστέλλουν τα κύτταρα αυτά. Η επιβραδυμένη λειτουργία των νευρώνων ορεξίνης-υποκρετίνης συνδέεται με τη ναρκοληψία, διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια και ακατανίκητη επιθυμία για ύπνο. Η ναρκοληψία είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με το αυξημένο βάρος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αμινοξέα που υπάρχουν στις πρωτεΐνες του αβγού –στο ασπράδι του αβγού συγκεκριμένα– διεγείρουν τους νευρώνες ορεξίνης-υποκρετίνης πιο έντονα από άλλα θρεπτικά συστατικά.

Έτσι, ένα βραστό αβγό ή μια ομελέτα από ασπράδια είναι το ιδανικό μεσημεριανό για να καταφέρετε να αποδώσετε όλη μέρα χωρίς να νιώσετε την ανάγκη να πάρετε ένα γρήγορο υπνάκο.

Διαβάστε επίσης:

Μικρές αλλαγές για περισσότερη ενέργεια όλη μέρα