ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τεστ: Μήπως η κακή ψυχολογία σού χαλάει τη δίαιτα;

Μπήκατε σε αυστηρή δίαιτα για να φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος πριν βγείτε στην παραλία, όμως σε μια δύσκολη στιγμή το πρώτο που κάνατε ήταν να τρέξετε στο ψυγείο και να το ρίξετε στα γλυκά.

Τεστ: Μήπως η κακή ψυχολογία σού χαλάει τη δίαιτα;

Οι ατασθαλίες εκτροχιάζουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους και συχνά είναι αποτέλεσμα της συναισθηματικής φόρτισης ή της αναποτελεσματικής διαχείρισης των συναισθημάτων μας.

Η «συναισθηματική αποτοξίνωση» είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσουμε μια δίαιτα και γενικότερα για να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό, υποστηρίζει ο Βρετανός υπνοθεραπευτής Tom Fortes Mayer. Αποδιώχνοντας τις παλιές πικρίες, το θυμό, την απογοήτευση και τη θλίψη, θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να καταφεύγουμε στο φαγητό.

62b1d044048f0089427279ce37315168 L

Απαντήστε στο σύντομο τεστ του Mayer ώστε να διαπιστώσετε εάν η δίαιτά σας κινδυνεύει από την κακή ψυχολογία σας.

1. Πώς αντιδράτε όταν αισθάνεστε πιεσμένοι, στεναχωρημένοι ή θυμωμένοι;

Α. Τρώω πολύ, κυρίως γλυκά και πρόχειρα φαγητά.
Β. Έχω την τάση να τρώω, αλλά προτιμώ υγιεινά σνακ.
Γ. Προσπαθώ να χαλαρώσω και να καταλάβω γιατί νιώθω έτσι.

2. Πώς διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας;

Α. Δεν θέλω να σπαταλώ χρόνο σε σκέψεις που αφορούν δυσκολίες του παρελθόντος. Επίσης, δεν συγχωρώ εύκολα.
Β. Δεν επιμένω σε πράγματα που έγιναν παλιά και δεν αλλάζουν. Συζητώ όμως για πράγματα που μπορεί να βρεθεί λύση και συγχωρώ εύκολα.
Γ. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και με τους άλλους για τα συναισθήματά μου. Αυτό είναι το κλειδί της ευτυχίας και γι' αυτό συζητώ ανοιχτά τα πάντα.

3. Ποια η σχέση σας με το συναίσθημα του θυμού;

Α. Θυμώνω εύκολα και κρατάω κακίες για πράγματα που έγιναν παλιά. Υπάρχουν άνθρωποι που με θυμώνουν πολύ και με κάνουν να ξεσπάω.
Β. Συχνά απογοητεύομαι με τους ανθρώπους, όμως συνήθως κρατάω το θυμό μου κρυφό.
Γ. Εγώ ευθύνομαι για τα συναισθήματά μου. Εάν θυμώσω, καταφέρνω γρήγορα να ηρεμήσω και ζητώ συγγνώμη όταν χάνω τον έλεγχο.

4. Ποια η σχέση σας με τον εαυτό σας;

Α. Δεν νιώθω πολύ καλά με τον εαυτό μου. Δεν δέχομαι εύκολα κομπλιμέντα και ασκώ αυστηρή αυτοκριτική.
Β. Μου αρέσουν κάποιες πτυχές της προσωπικότητάς μου, όμως ώρες-ώρες απογοητεύομαι με τον εαυτό μου.
Γ. Εκτιμώ αυτό που είμαι. Δείχνω σεβασμό και δίνω αξία στον εαυτό μου.

Αποτελέσματα

Περισσότερα Α

Δυσκολεύστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και την αρνητική σας διάθεση. Κουβαλάτε εμπειρίες που σας προκαλούν απογοήτευση και σας εμποδίζουν να προχωρήσετε και να εξελιχθείτε. Χρειάζεστε μια «συναισθηματική αποτοξίνωση» ώστε να διώξετε τα περιττά βάρη που κουβαλάτε. Έτσι θα δείτε μεγάλη αλλαγή σε κάθε πτυχή της ζωής σας αλλά και στο δείκτη της ζυγαριάς σας.

Περισσότερα Β

Έχετε μια σχετικά υγιή σχέση με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας, όμως καλό θα ήταν να εξασκηθείτε λίγο παραπάνω ώστε να αποδιώξετε τελείως τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με το παρελθόν σας. Με τον τρόπο αυτό, θα σας είναι πιο εύκολο να φροντίσετε το σώμα σας.

Περισσότερα Γ

Έχετε υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης, κάτι που σημαίνει ότι είστε σε θέση να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις και δυσάρεστα συναισθήματα χωρίς τη βοήθεια του... φαγητού! Μπορείτε να διαχειριστείτε με ευκολία τα συναισθήματά σας, γι' αυτό και η υγεία και η ευτυχία σας συμπορεύονται ομαλά.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Δείτε αν κινδυνεύετε από διαβήτη τύπου 2
Τεστ: Πόσων ετών είναι το... χαμόγελό σας;