ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αργός μεταβολισμός; Τι πρέπει να προσέχουμε

Το σώμα μαςείναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να καίει θερμίδες, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που τοεμποδίζουν. Κάθε κύτταρο του οργανισμού παίζει ρόλο στο μεταβολισμό, δηλαδή στηδιαδικασία μετατροπής των τροφών που καταναλώνουμε σε χρήσιμη ενέργεια. Όσοκαλύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει. Υπάρχουντρόποι να βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, όπως η γυμναστική, αλλά υπάρχουνκαι τρόποι να την εμποδίσουμε.
Αργός μεταβολισμός; Τι πρέπει να προσέχουμε

Το σώμα μαςείναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να καίει θερμίδες, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που τοεμποδίζουν. Κάθε κύτταρο του οργανισμού παίζει ρόλο στο μεταβολισμό, δηλαδή στηδιαδικασία μετατροπής των τροφών που καταναλώνουμε σε χρήσιμη ενέργεια. Όσοκαλύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει.

Τα σποραδικάγεύματα μέσα στην ημέρα χωρίς σταθερό πρόγραμμα εμποδίζουν την καύση τωνθερμίδων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες κάθεμέρα βοηθούν το σώμα να καίει θερμίδες ανάμεσα στα γεύματα.

Οιοργανοχλωριούχες ενώσεις, δηλαδή τα χημικά που βρίσκονται στα παρασιτοκτόνα,επεμβαίνουν στις διαδικασίες κατανάλωσης ενέργειας και εμποδίζουν την απώλειαβάρους. Οι τοξίνες επιβραδύνουν το μεταβολισμό, οπότε η κατανάλωση οργανικώνφρούτων και λαχανικών θα σας προστατεύσει από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις τωνχημικών αυτών ουσιών.

Ο ύπνος παίζειεπίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς η έλλειψή τουμειώνει τα ποσά ενέργειας που καταναλώνει το σώμα κατά την ανάπαυση.

Επίσης, ολίγος ύπνος οδηγεί σε μειωμένη ενεργητικότητα και κινητικότητα κατά τη διάρκειατης ημέρας, επομένως το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες.

Για τιςγυναίκες, κατά την έμμηνο ρήση υπάρχει σημαντική απώλεια σιδήρου, ο οποίοςβοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες. Εάν τα επίπεδα σιδήρου είναι πολύχαμηλά, οι μύες δε λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και επομένως η ενέργεια μειώνεται,ενώ ο μεταβολισμός δυσλειτουργεί. Μια καλή λύση στην περίπτωση αυτή είναι ηκατανάλωση δημητριακών, οσπρίων και λαχανικών όπως το σπανάκι και το μπρόκολο,τα οποία είναι καλές πηγές σιδήρου.

Μην πέφτετε στηνπαγίδα της αυστηρής δίαιτας με την πεποίθηση ότι τα μικρά και αραιά γεύματα θασας βοηθήσουν να χάσετε γρήγορα βάρος. Όταν παραλείπετε γεύματα, το σώμαμεταβάλλει τη λειτουργία του, μειώνοντας τους ρυθμούς του μεταβολισμούπροκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.

Επίσης, οι επιστήμονεςυποστηρίζουν ότι και η ακινησία για περισσότερο από 20 λεπτά επιβραδύνει τομεταβολισμό. Εάν η εργασία σας είναι καθιστική, προσπαθήστε να αθλείστε ή ναεπιδίδεστε σε κάποια δραστηριότητα προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σαςνα παραμένει ενεργός.

Το εσωτερικό μαςρολόι ελέγχει άμεσα τη λειτουργία των κυττάρων που κρατούν τον οργανισμό σεεγρήγορση. Όταν διαταράσσεται ο νυχθημερής ρυθμός του οργανισμού περνώντας απότη μία ζώνη ώρας στην άλλη, τα κύτταρα δυσλειτουργούν και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Το ασβέστιοπαίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους, κάτι πουκαθορίζει εάν θα κάψουμε θερμίδες ή θα τις αποθηκεύσουμε. Επομένως, μιαδιατροφή πλούσια σε ασβέστιο βοηθά να καίμε το περιττό λίπος.

Όπως κάθεκυτταρική λειτουργία, έτσι και ο μεταβολισμός εξαρτάται από το νερό. Εάν οοργανισμός είναι αφυδατωμένος, καίμε έως και 2% λιγότερες θερμίδες.

Τέλος, ότανπαραλείπουμε το πρωινό μας γεύμα είναι σαν να ειδοποιούμε τον οργανισμό μας ναεξοικονομήσει ενέργεια, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι καίμε τιςθερμίδες με πιο αργό ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, ταάτομα που παραλείπουν το πρωινό είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες ναοδηγηθούν στην παχυσαρκία.