ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9+1 μυστικά για καλύτερη συγκέντρωση

Αναμφίβολα, οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη μας. Πώς μπορούμε όμως να ενισχύσουμε αυτές τις εγκεφαλικές λειτουργίες;
9+1 μυστικά για καλύτερη συγκέντρωση

Αναμφίβολα, οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη μας. Πώς μπορούμε όμως να ενισχύσουμε αυτές τις εγκεφαλικές λειτουργίες;

Μοιραζόμαστε μαζί σας 10 μυστικά για καλύτερη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας.

1. Η καφεΐνη μας κρατά σε εγρήγορση

Δεν υπάρχειμαγική συνταγή για να αυξήσουμε το δείκτη νοημοσύνης μας, αλλά ορισμένες ουσίες,όπως η καφεΐνη, μπορούν να μας δώσουν επιπλέον ενέργεια και να βοηθήσουν στησυγκέντρωση της προσοχής. Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και ορισμένα φάρμακα. Η δράση της είναι βέβαια βραχυπρόθεσμη και δενπρέπει να το παρακάνουμε με τις ποσότητες, καθώς είναι πιθανό να μας δημιουργήσεινευρικότητα.

2. Η γλυκόζη μάς χαρίζει επιπλέον ενέργεια

Η γλυκόζη είναι ηαγαπημένη πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, την οποία ο οργανισμός μεταβολίζει απότη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες που λαμβάνουμε από τις τροφές. Ένα γλυκό ρόφημαή ένα κομμάτι σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει παροδικά τη μνήμη και τη νοητικήεπεξεργασία. Σε μεγάλες ποσότητες, η γλυκόζη μπορεί να εξασθενίσει τη μνήμη καιάλλες λειτουργίες του οργανισμού, ενώ ανεβάζει και το δείκτη της ζυγαριάς.

3. Ένα καλό πρωινό ενισχύει τον εγκέφαλο

Πολλές φορέςαμελούμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, ωστόσο μελέτες αποδεικνύουν ότι το πρωινόβελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη συγκέντρωση. Οι μαθητές που τρώνεσυστηματικά πρωινό έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από αυτούς που τοαποφεύγουν. Οι καλύτερες τροφές για να καταναλώσουμε το πρωί είναι τα προϊόνταολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα. Προσοχή στις μεγάλες ποσότητες, καθώςένα πρωινό πολλών θερμίδων μπορεί να σας εμποδίσει να συγκεντρωθείτε.

4. Το ψάρι βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία

Μια πολύ καλή πηγήπρωτεΐνης για τον εγκέφαλο είναι το ψάρι· πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλήλειτουργία του εγκεφάλου. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο άνοιαςκαι εγκεφαλικού, καθυστερούν τη νοητική κατάπτωση και παίζουν σημαντικό ρόλοστην ενίσχυση της μνήμης.

5. Επιλέξτε τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποίκαι οι σπόροι είναι καλές πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η οποίασυνδέεται άμεσα με τη μειωμένη νοητική κατάπτωση που επέρχεται με την πάροδοτου χρόνου. Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώπαράλληλα περιέχει φυσικά διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, για καλύτερη συγκέντρωση.

6. Προϊόντα ολικής άλεσης και αβοκάντο

Η λειτουργία όλωντων οργάνων του σώματος εξαρτάται από την κυκλοφορία του αίματος, ειδικότεραόσον αφορά την καρδιά και τον εγκέφαλο. Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικήςάλεσης και φρούτα όπως το αβοκάντο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνοκαρδιαγγειακών παθήσεων και χοληστερίνης. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται ηκυκλοφορία του αίματος και ενισχύεται η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Ταπροϊόντα ολικής άλεσης παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Αν και τοαβοκάντο έχει πολλά λιπαρά, πρόκειται για μονοακόρεστα λιπαρά ωφέλιμα για τηνυγεία, τα οποία βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

7. Τα μούρα είναι εξαιρετικά θρεπτικά

Έρευνες πουπραγματοποιήθηκαν σε ζώα αποδεικνύουν ότι τα μούρα θωρακίζουν τον εγκέφαλο από τιςβλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα μειώνουν τις επιπτώσειςπαθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια. Επίσης, τα μούρα βελτιώνουν τη μυϊκήλειτουργία.

8. Τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής

Εάν από τηδιατροφή μας λείπουν ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μειώνεται και ηικανότητα συγκέντρωσης. Ταυτόχρονα, οι λιγοστές ή υπερβολικές ποσότητες φαγητούμπορεί να μας εμποδίσουν να συγκεντρωθούμε. Ένα βαρύ γεύμα μπορεί να μας φέρειλήθαργο, ενώ αντίθετα ένα γεύμα με λίγες θερμίδες μας στερεί την απαραίτητηενέργεια που χρειαζόμαστε για να αποδώσουμε.

9. Βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και συμπληρώματα

Πολλά συμπληρώματαδιατροφής υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Ένα συμπλήρωμα βιταμινών,βήτα-καροτενίου ή μαγνησίου μπορεί πράγματι να βοηθήσει την καλή λειτουργία τουοργανισμού, είναι όμως απαραίτητο μόνο σε άτομα που δε λαμβάνουν αυτά τασυστατικά από τη διατροφή τους. Η επιστημονική κοινότητα παραμένει συγκρατημένααισιόδοξη για τα οφέλη ενός συνδυασμού τζίνσενγκ, βιταμινών, μεταλλικώνστοιχείων και βοτάνων στην υγεία του εγκεφάλου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν επιλέξετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

10. Προετοιμαστείτε για μια μεγάλη μέρα

Εάν θέλετε ναενισχύσετε τις ικανότητες συγκέντρωσής σας, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα φυσικόχυμό, ένα σάντουιτς με σολομό και ψωμί ολικής άλεσης και μία κούπα καφέ. Οι ειδικοίπροτείνουν ένα ισορροπημένο γεύμα σε συνδυασμό με:

- -Καλόύπνο

- -Πολύνερό

- -Σωματικήάσκηση για βελτιωμένη νοητική απόδοση

- -Διαλογισμόγια καθαρή σκέψη και χαλάρωση