ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 λόγοι αποτυχίας της δίαιτας τις πρώτες 7 μέρες

Το κοινό στοιχείοπου έχουν όλες οι δίαιτες είναι η μικρή διάρκεια! Οι περισσότεροι από εμάςμεταφράζουμε τη λέξη δίαιτα με τηβραχυπρόθεσμη στέρηση, σαν μια διαδικασία που ξεκινάμε και ολοκληρώνουμε . Σύμφωναμε μελέτη βρετανικής εταιρείας τροφίμων, 2 στα 5 άτομα που κάνουν τακτικάδίαιτα τη διακόπτουν μετά από 7 ημέρες.

Οι 5 λόγοι αποτυχίας της δίαιτας τις πρώτες 7 μέρες

Το κοινό στοιχείοπου έχουν όλες οι δίαιτες είναι η μικρή διάρκεια! Οι περισσότεροι από εμάςμεταφράζουμε τη λέξη δίαιτα με τηβραχυπρόθεσμη στέρηση, σαν μια διαδικασία που ξεκινάμε και ολοκληρώνουμε . Σύμφωναμε μελέτη βρετανικής εταιρείας τροφίμων, 2 στα 5 άτομα που κάνουν τακτικάδίαιτα τη διακόπτουν μετά από 7 ημέρες.

Μάθετε ποιοιείναι οι λόγοι που δυσκολευόμαστε να παραμείνουμε σε δίαιτα.

1. Το σώμα επαναστατεί

Οι αυστηρέςδίαιτες πυροδοτούν τις εναλλαγές στη διάθεση, τους πονοκεφάλους, την κόπωση, τηδυσπεψία και τη μειωμένη πνευματική λειτουργία. Η αντίδραση αυτή είναι βεβαίωςανεπιθύμητη. Η διατροφή μας πρέπει να αλλάζει προς το καλύτερο ώστε να έχουμεπερισσότερη ενέργεια και καθαρότητα μυαλού, όχι για να ταλαιπωρούμαστε!

Για ναπεριορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, πρέπει να «ακούμε» το σώμα μας. Συνήθως οοργανισμός αντιδρά στις λίγες θερμίδες και στην έλλειψη υδατανθράκων. Πράγματιχρειάζεται να μειώσουμε τις ποσότητες και να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφήςγια να χάσουμε κιλά, ωστόσο αν στερούμε από το σώμα όσα χρειάζεται μπορεί ναδημιουργήσουμε πρόβλημα στο μεταβολισμό και γενικότερα την υγεία μας. Μη διστάσετενα προσθέσετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ένα σνακ ή μερικά επιπλέον φρούτα.

2. Έντονη πείνα

Η πείνα πουαισθανόμαστε μία ώρα μετά το τελευταίο μας γεύμα δεν είναι απαραίτητη για τηναπώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, η χρόνια πείνα υποδεικνύει ότι η διατροφή μαςδεν είναι ισορροπημένη, κάτι που κάνει το σώμα να κρατά αποθέματα ενέργειας, μεαποτέλεσμα να αποτρέπει την απώλεια βάρους.

Για να χάσουμεβάρος και πόντους χωρίς να πεινάμε, μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας υγιεινέςτροφές που ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, όπως καθαρές πρωτεΐνες (αυγά,κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια και φακές), φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και τροφέςολικής άλεσης), καθώς και λιπαρά (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο).

3. Λιγούρες

Υπάρχουν μερικές τροφέςπου δεν μπορούμε με τίποτα να απαρνηθούμε. Εάν προσπαθούμε να παραμείνουμε απόλυταπιστοί στη δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε θυμόή έντονη λύπη. Το αποτέλεσμα είναι μια μέρα να ξεσπάσουμε τρώγοντας τα πάντα ήνα παρατήσουμε τη δίαιτα.

Η δίαιτα δενείναι μια προσέγγιση «όλα ή τίποτα». Μπορείτε να εντάξετε μικρές αλλάαπολαυστικές ατασθαλίες στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα χωρίς τύψεις. Ένα γλυκό τηνεβδομάδα είναι επιτρεπτό χωρίς να καταστρέφει τη δίαιτα.

4. Κοινωνική πίεση

Πολλές φορέςδεχόμαστε κριτική από φίλους και συγγενείς όταν δεν αποδεχόμαστε μια πρότασηγια φαγητό ή ποτό. «Μια χαρά είσαι, δεχρειάζεσαι δίαιτα», ακούμε συχνά.

Το φαγητό δενείναι διασκέδαση. Αντί να προγραμματίζουμε τις κοινωνικές μας εξόδους με βάσητο φαγητό, υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές που μπορούμε να επιλέξουμε. Εάν δεχθείτεπιέσεις, υποστηρίξτε τη θέση σας και εξηγήστε τους λόγους.

5. Συναισθηματικοί λόγοι

Από τη γέννησή μας,είμαστε προγραμματισμένοι να χρησιμοποιούμε το φαγητό συναισθηματικά. Τα οικογενειακάγεύματα είναι μια ευκαιρία εορτασμού, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούμε το φαγητόγια να δείξουμε στοργή σε κάποιον που αγαπάμε.

Τα έντονασυναισθήματα συνήθως επικρατούν της λογικής και μας κάνουν κοντόφθαλμους. Με άλλαλόγια, όταν είμαστε λυπημένοι ή θυμωμένοι ξέρουμε ότι το παγωτό θα μας κάνει νααισθανθούμε καλύτερα τώρα, χωρίς όμως να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί αύριο. Δοκιμάστετη γιόγκα και το διαλογισμό για καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων σας καιαποφύγετε να εστιάζετε σε καταστάσεις που σας προκαλούν δυσφορία.