ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μελέτη Έλληνα ερευνητή: 4 ελιές διώχνουν τον καρκίνο

Και όμως, 4 ελιές την ημέρα, μπορεί νααποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμες στην μάχη κατά του καρκίνου!

 

Η είδηση έρχεται από έναν έλληνα επιστήμονατον ομογενή Τομ Καραγιάννη,  διευθυντήτου Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker τηςΜελβούρνης και γεμίζει με αισιοδοξία όλους μας στο άκουσμά της
Μελέτη Έλληνα ερευνητή: 4 ελιές διώχνουν τον καρκίνο

Και όμως, 4 ελιές την ημέρα, μπορεί νααποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμες στην μάχη κατά του καρκίνου!

Η είδηση έρχεται από έναν έλληνα επιστήμονατον ομογενή Τομ Καραγιάννη, διευθυντήτου Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker τηςΜελβούρνης και γεμίζει με αισιοδοξία όλους μας στο άκουσμά της.

Συγκεκριμένα, μία πολυφαινόλη που περιέχειη ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τονπολλαπλασιασμό τους.

Ειδικότερα, η υδροξυτυροσόλη καταστρέφει τα καρκινικάερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικούαίματος.

Προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για την υγεία, ο κ. Καραγιάννης συνιστάκατανάλωση 50 ml ωμού παρθένου ελαιολάδου απ΄ όπου ο ανθρώπινος οργανισμός θαπροσλάβει πολυφαινόλες ή 3-4 ελιών την ημέρας ή συνδυασμό κατανάλωσηςελαιολάδου και ελιών.

«Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές μεσογειακή διατροφή παρέχει10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς τότε τοαντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές» επισημαίνει στην εργασία του ο έλληναςεπιστήμονας.

Παράλληλα, τονίζει ότι η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης in vitroκαι in vivo είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού τωναποδείξεων που υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικόδίκταμο, στη λεβάντα, στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια και στηναγριομυρτιά.