ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι top 10 τροφές με αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση

Σίγουρα δεν υπάρχουν λύσεις που μας θωρακίζουν από τονκαρκίνο. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι πως μία διατροφή πλούσια σετροφές που έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως έχουν  αντικαρκινική δράση, βοήθα τον οργανισμό μας ναπροστατευτεί από τις διάφορες μορφές της ασθένειας.
Οι top 10 τροφές με αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση

Σίγουρα δεν υπάρχουν λύσεις που μας θωρακίζουν από τονκαρκίνο. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι πως μία διατροφή πλούσια σετροφές που έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως έχουν αντικαρκινική δράση, βοήθα τον οργανισμό μας ναπροστατευτεί από τις διάφορες μορφές της ασθένειας.

Εφαρμόζοντας, λοιπόν, τη ρήση του Ιπποκράτη «Η τροφή σουπρέπει να γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να γίνει η τροφή σου», σας παρουσιάζουμετις top 10 αντικαρκινικέςτροφές:

Κουρκουμάς

Είναι μπαχαρικό γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις καιαντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουνσυνδέσει τα χαμηλά ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου στην Ινδία με τηνκατανάλωση του συγκεκριμένου μπαχαρικού, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υψηλάποσοστά στις δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίουτου Τέξας, ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρααπό τα φυσιολογικά και να σκοτώνει τα καρκινικά.

Πράσινο τσάι

Σύμφωνα με μελέτες, λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, προλαμβάνειτην ανάπτυξη όγκων, κυρίως σε καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, τουοισοφάγου, του παχέος εντέρου και του δέρματος, διορθώνοντας το DNA που έχειυποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Σκόρδο

Μαζί με το κρεμμύδι είναι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλεςκαι ενώσεις με βάση το θείο, που θεωρείται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξηκαρκίνου, κυρίως του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και τουμαστού.

Κακάο

Οι κατεχίνες και οι προκυανιδίνες (ισχυρά αντιοξειδωτικά)που περιέχει περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή, τα οποίααυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Λιπαρά ψάρια

Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, που έχειαποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνες που έχουνπραγματοποιηθεί, συνδέουν τη συστηματική κατανάλωση των συγκεκριμένων λιπαρώνοξέων με προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και τουπροστάτη.

Ελαιόλαδο

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία μετο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η μεσογειακή διατροφή με βάση το λάδι σχετίζεται μεμείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά τηνεμμηνόπαυση.

Μπρόκολο

Λόγω των φυτοχημικών ενώσεων που περιέχουν, τα σταυρανθήλαχανικά μειώνουν θεαματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διάφορων μορφών καρκίνου,κυρίως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου.

Ντομάτα

Το λυκοπένιο που περιέχει και της δίνει το χαρακτηριστικόκόκκινο χρώμα, καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNAτων κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Μάλιστα, πρόσφατεςμελέτες συσχετίζουν αυτή την ουσία με μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης διαφόρωνμορφών καρκίνου και κυρίως του προστάτη.

Φράουλες

Όπως και τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα, είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες,που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Πορτοκάλια

Τα εσπεριδοειδή γενικότερα, εκτός από εξαιρετική πηγήβιταμίνης C, είναι πλούσια και σε φυτοχημικά συστατικά, που έχει αποδειχθεί ότιμειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και τουμαστού.