ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τέσσερις τροφές που προλαμβάνουν το εγκεφαλικό

Οι γιατροί και οιδιατροφολόγοι τονίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλοστην πρόληψη του εγκεφαλικού.

Τέσσερις τροφές που προλαμβάνουν το εγκεφαλικό

Οι γιατροί και οιδιατροφολόγοι τονίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλοστην πρόληψη του εγκεφαλικού.

Αν και ηκληρονομική προδιάθεση επηρεάζει την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορούμενα προστατεύσουμε την υγεία μας αν τρώμε σωστά και ισορροπημένα. Μάθετε ποιεςείναι οι τροφές που προτείνουν οι ειδικοί και γιατί.

1. Σοκολάτα

Μελέτη πουπραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurologyδείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται άμεσα με το μειωμένο κίνδυνοεγκεφαλικού στους άνδρες.

2. Προϊόνταολικής άλεσης

Τα προϊόνταολικής άλεσης βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου στις γυναίκες,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του ΑμερικανικούΙατρικού Συλλόγου (JAMA). O κίνδυνος για τις γυναίκες πουκαταναλώνουν συστηματικά προϊόντα ολικής άλεσης είναι μειωμένος κατά 30-40%.

3. Εσπεριδοειδή

Οι αντιοξειδωτικέςουσίες που περιέχουν τα εσπεριδοειδή επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στιςγυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 70.000 γυναίκες καιδημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Stroke. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολήτου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά τα φλαβονοειδήπου περιέχουν τα εσπεριδοειδή έχουν κατά 19% μειωμένες πιθανότητες να πάθουνεγκεφαλικό.

4. Γαλακτοκομικάμε χαμηλά λιπαρά

Οι ενήλικες πουκαταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά για πολλά χρόνιαέχουν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Οι ερευνητέςυποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D που περιέχουν τα γαλακτοκομικά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση κι έτσιπροστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.