ΔΙΑΤΡΟΦΗ

FDA: Προσοχή στις ξεροψημένες τηγανητές πατάτες

Σύσταση να μην καταναλώνονται οι παρατηγανισμένες πατάτες,έκανε πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), γιατί είναιπιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικούακρυλαμιδίου, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου.
FDA: Προσοχή στις ξεροψημένες τηγανητές πατάτες

Σύσταση να μην καταναλώνονται οι παρατηγανισμένες πατάτες,έκανε πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), γιατί είναιπιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικούακρυλαμιδίου, το οποίο μπορεί να συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, σημειώνει ότι θαπρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο το ακρυλαμίδιο, τη χημική ουσία που αναπτύσσεται σε τρόφιμαφυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλοχρονικό διάστημα.

Το ακρυλαμίδιο, το συναντάμε στα τηγανητά φαγητά, σαν τιςτηγανητές πατάτες και παράγεται από μια χημική αντίδραση από τα σάκχαρα και ένααμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη, το οποίο βρίσκεται σε πολλούς σπόρους καιλαχανικά.


Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδαακρυλαμιδίου, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αν και μελέτες σεανθρώπους δεν έχουν ακόμη γίνει.