ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τομάτα: Το «όπλο» της φύσης ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Αν και κανένα διατροφικό πρόγραμμα δεν υπόσχεται απόλυτη προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού, η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας στην πρόληψη της νόσου.
Τομάτα: Το «όπλο» της φύσης ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Αν και κανένα διατροφικό πρόγραμμα δεν υπόσχεται απόλυτη προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού, η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας στην πρόληψη της νόσου.





Μία από τις βασικότερες τροφές με αντικαρκινική δράση είναι η τομάτα, χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης ορμόνης (αδιπονεκτίνη), η οποία ρυθμίζει τη γλυκόζη και τα λιπαρά στο αίμα.




Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism εξηγεί πως ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση ο Δείκτης Μάζας Σώματος των γυναικών αυξάνεται σταδιακά και αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.




Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει αρκετές ποσότητες τομάτας βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού λίπους και στο μεταβολισμό της ζάχαρης. Έτσι, ο ΔΜΣ παραμένει μέσα στα όρια του φυσιολογικού.




«Τα οφέλη της τομάτας και των προϊόντων που προέρχονται από αυτή ήταν φανερά στα αποτελέσματα της έρευνας, ακόμη κι όταν η κατανάλωση αφορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει η συντάκτης της σχετικής μελέτης Α. Λάνος. «Τα φρούτα και τα λαχανικά γενικότερα παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικά χημικά όπως το λυκοπένιο. Με βάση τα δεδομένα αυτά, αποδεικνύεται πως η συστηματική κατανάλωση της ημερήσιας ποσότητας φρούτων και λαχανικών συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.»




Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον 25 ml λυκοπένιο κάθε μέρα για δέκα εβδομάδες παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα αδιπονεκτίνης, συγκεκριμένα σε ποσοστό 9%. Η ορμόνη αυτή ρυθμίζει τη γλυκόζη και τα λίπη στο αίμα.