ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί επιβάλλεται να τρώτε κράνμπερι!

Μπορεί να μας προσφέρει απλόχερα τα θρεπτικά συστατικά του,ωστόσο δεν το προτιμάμε συχνά!

Γιατί επιβάλλεται να τρώτε κράνμπερι!

Μπορεί να μας προσφέρει απλόχερα τα θρεπτικά συστατικά του,ωστόσο δεν το προτιμάμε συχνά!

Ο λόγος για το κράνμπερι με το πορφυρένιο τους χρώμα, πουόλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τις θετικές του επιδράσεις για τονοργανισμό μας.

Σε αντίθεση με το μέγεθός του, είναι πλούσιο σεαντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από τον καρκίνο, ενισχύουν την καρδιά καιπρολαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Δείτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης κράνμπερι:

Καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του ΠανεπιστημίουHarvard στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένες γυναίκες, η κατανάλωση 1-2 ποτηριώνχυμού κράνμπερι, καθημερινά για έξι μήνες, περιόρισε τον αριθμό των βακτηριδίωνστην ουροδόχο κύστη τους, μειώνοντας κατά 60% τις πιθανότητες να παρουσιάσουνλοιμώξεις. Την ίδια ώρα γυναίκες με ουρολοίμωξη που έπιναν χυμό, είχαν 75%περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα.

Παλαιότερες μελέτεςέχουν δείξει ότι το κράνμπερι έχει την ικανότητα να μειώνει σημαντικά τηνυποτροπή των ουρολοιμώξεων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Από το κράνμπεριμπορούν να επωφεληθούν επίσης και οι άνδρες, καθώς έχει αποδειχθεί ότικαταπολεμά τις φλεγμονές του προστάτη και περιορίζει τον κίνδυνο καλοήθουςυπερπλασίας του.

Αποτελεί τράπεζα θρεπτικών συστατικών

Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών C, Κ και Ε, μαγγανίου καιφυτικών ινών. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι χυμού περιέχει 6,65 mg βιταμίνης C,2,30 γρ. φυτικών ινών, 0,18 mg μαγγανίου, 2,55 mg βιταμίνης Κ και 0,60 mgβιταμίνης Ε, ενώ δεν ξεπερνά τις 23 θερμίδες.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε προανθοκυανιδίνες,φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνηκαι άλλες ουσίες, οι οποίες στο σύνολό τους είναι ενώσεις με αντιοξειδωτικήδράση έως και πέντε φορές ισχυρότερη από αυτή των βιταμινών C και Ε.

Μπλοκάρει τον καρκίνο

Έχουν αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση, καθώς περιέχουνκηκιδικό οξύ, που εμποδίζει την αλλοίωση του DNA και μπλοκάρει την ανάπτυξηόγκων. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξειότι συμβάλλει στην καταπολέμηση των κυττάρων του καρκίνου πριν και μετά τηνεμφάνιση της νόσου, ενώ ενδέχεται να αποτρέπει και τις μεταστάσεις.

Προστατεύει την καρδιά

Η κατανάλωσή κράνμπερι μειώνει την «κακή» χοληστερίνη καικαταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακήςπλάκας, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαφυλάσσει τη στοματική υγεία

Σύμφωνα με έρευνες μειώνει τη φλεγμονή των ούλων πουπροκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.