ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ αποτελεί ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για το πιο διαδεδομένο και κοινωνικά αποδεκτό ναρκωτικό: την καφεΐνη.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ αποτελεί ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για το πιο διαδεδομένο και κοινωνικά αποδεκτό ναρκωτικό: την καφεΐνη.

Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται τον καφέ το πρωί ή ένα καφεϊνούχο αναψυκτικό για να συνοδεύσουν το μεσημεριανό τους.

Ωστόσο, νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι πολλοί παρουσιάζουν πραγματική εξάρτηση από την καφεΐνη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν συμπτώματα στερητικού συνδρόμου και να αδυνατούν να περιορίσουν τις ποσότητες που καταναλώνουν. Αυτό ισχύει ακόμη και για καρδιοπαθείς ή εγκύους που δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

Η πάθηση ονομάζεται «Διαταραχή Κατανάλωσης Καφεΐνης». Αν και η καφεΐνη είναι η πιο δημοφιλής εξαρτητική ουσία στον κόσμο, οι επαγγελματίες υγείας χαρακτηρίζουν την υπερβολική κατανάλωση προβληματική. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται θεραπεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης πολλές φορές παραβλέπονται επειδή υπάρχει κοινωνική αποδοχή για κάθε ρόφημα που την περιέχει. Πρόκειται για αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της κουλτούρας μας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η καφεΐνη προκαλεί σωματική εξάρτηση και επεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία. Οι συνέπειες του στερητικού συνδρόμου περιλαμβάνουν τον πονοκέφαλο, την κόπωση και τη δυσκολία συγκέντρωσης.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Caffeine Research.

Παλαιότερα πειράματα έχουν αποδείξει ότι το 50% των ατόμων που στερούνται αναγκαστικά τον καφέ αντιμετωπίζουν έντονο πονοκέφαλο, ενώ το 13% από αυτούς μπορεί να αρρωστήσει με αποτέλεσμα να μην πάει στη δουλειά.

Την περασμένη άνοιξη, ο Αμερικανικός Ψυχιατρικός Σύλλογος αναγνώρισε επίσημα τη Διαταραχή Κατανάλωσης Καφεΐνης ως πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Μπορείτε να πάθετε δηλητηρίαση από την πολλή καφεΐνη