ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 "τροφές - θάνατος" για το στομάχι...

Νιώθετε συχνά έντονο φούσκωμα στο στομάχι και κάψιμο που δενυποχωρεί και αναρωτιέστε τι είναι αυτό που το προκαλεί σε μόνιμη βάση;

Οι 5 "τροφές - θάνατος" για το στομάχι...

Νιώθετε συχνά έντονο φούσκωμα στο στομάχι και κάψιμο που δενυποχωρεί και αναρωτιέστε τι είναι αυτό που το προκαλεί σε μόνιμη βάση;

Σύμφωναμε τους διατροφολόγους, το πιο πιθανό είναι να οφείλονται στις τροφές πουκαταναλώνετε, ειδικά αν πάσχετε από κάποια διαταραχή του πεπτικού συστήματος.

Δείτε ποιες τροφές είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματαστο γαστρεντερικό σας σύστημα.

Επεξεργασμένες τροφές

Αυτή η κατηγορία τροφών είναι δυνατόν να πυροδοτήσειφούσκωμα, κράμπες και άλλα πεπτικά προβλήματα, καθώς οι επεξεργασμένοιυδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα πατατάκια, αλλά και τα ανθρακούχααναψυκτικά, κινούνται γρήγορα μέσα στο πεπτικό σύστημα. Καλό θα είναι νακαταναλώνετε τις συγκεκριμένες τροφές σε συνδυασμό με άλλες που χωνεύονταιαργά, όπως η άπαχη πρωτεΐνη, όπως στήθος κοτόπουλου ή κάποιο υγιές λίπος όπωςτο αβοκάντο.

Πικάντικα φαγητά

Οι τροφές αυτές, αν καταναλώνονται πριν τον ύπνο, μπορεί ναευθύνονται για έντονες καούρες. Συνδυάστε τα με τροφές όπως τα γαλακτοκομικά,για να «καταπραΰνετε» το έντονο αίσθημα καψίματος.

Σοκολάτα

Όσο γλυκιά και αν είναι, μπορεί να ευθύνεται τόσο για τακιλά που παίρνετε, όσο και για τις ενοχλήσεις στο στομάχι σας. Σύμφωνα μεέρευνες, η καφεΐνη που περιέχεται στη σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει αίσθημακαούρας και συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, σε άτομα επιρρεπήσε διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Όπως και ο καφές, έχει διουρητική δράση και μπορεί ναπροκαλέσει χαλαρές κενώσεις ή διάρροια.Αν είστε επιρρεπείς σε τέτοιου είδους συμπτώματα, τότε καλό θα είναι ναεπιλέγετε τη μαύρη σοκολάτα, καθώς περιέχει πολυφαινόλες, που επιβραδύνουν τηγαστρεντερική λειτουργία και να αυξήσουν την απορρόφηση του νερού για τηνπρόληψη της διάρροιας.

Παράλληλα το κακάο που περιέχει, είναι καλή πηγή φυτικώνινών που συμβάλλουν την υγιή πέψη.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Σίγουρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε στονοργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσετε τοανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, σε άτομα με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα,η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστασυμπτώματα κατά την πέψη.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλά ποσά αδιάλυτων φυτικώνινών, οι οποίες κινούνται γρήγορα μέσω του εντερικού σωλήνα και μπορεί ναοδηγήσουν σε χαλαρές κενώσεις, διάρροια, αέρια και φούσκωμα.

Επίσης, πολλά όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια,τα λεμόνια, τα γκρέιπ φρουτ και οι ντομάτες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο γιαγαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λόγω της οξύτητάς τους.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, καλό θα είναι να μαγειρεύετε ταλαχανικά πριν τα καταναλώσετε.

Λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα

Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως οι τηγανητέςπατάτες και το παγωτό δυσκολεύουν την πέψη, αυξάνοντας τις πιθανότητεςγαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Επίσης, αν πρόκειται να καταναλώσετε κάποιο γεύμα με μεγάληπεριεκτικότητα σε λιπαρά, αποφύγετε το αλκοόλ, ενώ προτιμάτε να μαγειρεύετε τοφαγητό σας σε φυτικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο.