ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 αιτίες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

Ο οργανισμός μας μετατρέπει την τροφή που λαμβάνουμε σεενέργεια μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται μεταβολισμός.

Οι 7 αιτίες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

Ο οργανισμός μας μετατρέπει την τροφή που λαμβάνουμε σεενέργεια μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται μεταβολισμός.

Το ποσοστό τωνθερμίδων που απαιτεί και χρησιμοποιεί οοργανισμός για κάθε βασική λειτουργία του ορίζεται σαν ο βασικός μεταβολικόςρυθμός του.

Σημάδια όπως η αύξηση του βάρους υποδηλώνουν ότι ο μεταβολισμός «αργεί» να μετατρέψει τιςθερμίδες σε ενέργεια.

Δείτε ποιοι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς οι παράγοντεςαυτοί που επηρεάζουν το μεταβολικό ρυθμό:

Μέγεθος και σύσταση σώματος

Ακόμη και όταν ξεκουράζονται, τα υπέρβαρα άτομα μεμεγαλύτερη μυϊκή μάζα, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα πιομικρόσωμα άτομα και συνεπώς έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό.

Φύλο

Η διαφορά των δυο φύλων ως προς την ευκολία απώλειας βάρους έγκειταιστην αναλογία μυϊκής μάζας και λίπους. Συγκεκριμένα, οι άντρες καίνε ευκολότεραπερισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, καθώς έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα.

Ηλικία

Με την πάροδο των ετών, ο μυϊκός ιστός συρρικνώνεται, κάτιπου έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται και ο μεταβολικός ρυθμός του σώματος. Γι’αυτό το λόγο η γυμναστική είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες, ενώ απαραίτητηθεωρείται για τα άτομα άνω των 25 ετών.

Τρόπος ζωής

Ο τρόπος ζωής ενός ατόμου μπορεί επίσης να είναι η αιτίαενός αργού μεταβολισμού. Συγκεκριμένα, όταν παραλείπουμε ένα γεύμα, ο οργανισμόςρίχνει το μεταβολικό ρυθμό, προκειμένου να αποθηκεύσει θερμίδες για αργότερα.Αυτή η τακτική προκαλεί την επιβράδυνση του μεταβολισμού και τη συνακόλουθηαύξηση του βάρους. Φροντίστε, λοιπόν, να τρώτε ένα σνακ ανά δυο με τρεις ώρες, ώστενα έχει διαρκώς «δουλειά» ο μεταβολισμός.

Το παρακάνετε στο φαγητό

Σύμφωνα με έρευνες, όταν τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητούαπό αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, τότε αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα μας,ενώ η αδυναμία των ιστών να αφομοιώσουν τη μερικώς διασπασμένη γλυκόζη, έχεισαν αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα κύτταρα επιβραδύνοντας το μεταβολισμό.

Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης

Ίσως οφείλεται στο σύνδρομο του Cushing. Πρόκειται για μιαορμονική διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδακορτιζόλης –της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών,υδατανθράκων και λιπών- για μεγάληπερίοδο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο σύνδρομο επιβραδύνει τομεταβολικό ρυθμό, προκαλώντας παχυσαρκία και χαρακτηριστική συγκέντρωση λίπουςγύρω από το λαιμό.

Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει λιγότερεςορμόνες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, καιπτώση του μεταβολικού ρυθμού.

Διαβήτης

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όσοι πάσχουν από διαβήτη,παρουσιάζουν αργό μεταβολικό ρυθμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό ίσωςοφείλεται στα υψηλά ποσοστά ζαχάρου στο αίμα τους, που «ξεγελούν» τον οργανισμόότι έχει αρκετή ενέργεια, ρίχνοντας έτσι τη μεταβολική δράση.