ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η χορτοφαγική διατροφή ρίχνει την πίεση

Ακόμη και αν έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού, όσοικαταναλώνουν πολλά λαχανικά, έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μία νέαεπιστημονική μελέτη, που
Η χορτοφαγική διατροφή ρίχνει την πίεση

Ακόμη και αν έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού, όσοικαταναλώνουν πολλά λαχανικά, έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μία νέαεπιστημονική μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Εθνικό Εγκεφαλικό και Καρδιαγγειακό Κέντροστην Οσάκα, προσπαθώντας να διαπιστώσουν τις επιδράσεις που έχει στην υγεία η κατάργησητου κρέατος από τη διατροφή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό«JAMA Internal Medicine», μία διατροφή που είναι κατά κύριο λόγο χορτοφαγικήμειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και μάλιστα σε επίπεδα που αντιστοιχούνμε εκείνα που θα υπήρχαν στην περίπτωση μικρής μείωσης του σωματικού βάρους.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν επτάκλινικές δοκιμές και 32 μελέτες που είχαν διεξαχθεί από το 1900 έως το 2013 μεθέμα τη σχέση του κρέατος με την πίεση.

Στις κλινικές δοκιμές, οι συμμετέχοντες που κατανάλωνανκυρίως λαχανικά είχαν μικρότερη συστολική πίεση (7mmHG) από ό,τι εκείνοι πουκατανάλωναν κρέας ή ακόμη και ψάρια.

Σε ό,τι αφορά τη διαστολική πίεση, η διαφορά ανάμεσα στουςχορτοφάγους και τους υπόλοιπους ήταν μικρότερη (2,2mmHg οι μεν και 5mmHg οιδε), αλλά σαφώς αισθητή.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η μείωση της πίεσης, όταναφαιρείται το κρέας από τη διατροφή, είναι τόσο σημαντική, που ισοδυναμεί με το50% των αποτελεσμάτων, που συνήθως προκύπτουν από μια σχετική θεραπευτικήαγωγή.