ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή των 4 χρωμάτων που απογειώνει τους δείκτες υγείας

Κάθε χρώμα στη διατροφή μας κρύβει και ένα πολύτιμο μυστικό υγείας. Ξέρουμε ότι τα πορτοκαλοκίτρινα προιόντα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, άρα κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχρουν όμως και άλλα 3 διατροφικά χρώματα που εκτοξεύουν τους δείκτες υγείας

Η διατροφή των 4 χρωμάτων που απογειώνει τους δείκτες υγείας

Κάθε χρώμα στη διατροφή μας κρύβει και ένα πολύτιμο μυστικόυγείας. Ξέρουμε ότι τα πορτοκαλοκίτρινα προιόντα περιέχουν υψηλές ποσότητεςβιταμίνης C, άρα κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχρουν όμως καιάλλα 3 διατροφικά χρώματα που εκτοξεύουν τους δείκτες υγείας


Κόκκινο για την καρδιά


Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά χαρακτηρίζονται από έντονηαντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ιδιότητες που οφείλονται κυρίως στηναυξημένη τους περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ανθοκυανίνες και βιταμίνη C. Έτσι,συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου όπως αυτόν του προστάτη,ενώ σε συνδυασμό και με την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε κάλιο ρυθμίζουν τηναρτηριακή πίεση και βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς μας.


Πορτοκαλοκίτρινα για άμυνα και για νεότητα


Τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά οφείλουν το χρώματους στα φλαβονοειδή αλλά κυρίως στα καροτενοειδή και συγκεκριμένα στο α- καιβ- καροτένιο. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντισταμινικές καιαντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντάς μας από διάφορες μορφές καρκίνου, απόνευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή της νόσου Alzheimer και προλαμβάνοντας τηδιαδικασία της γήρανσης. Τα καροτενοειδή δε, μετατρέπονται στον οργανισμό μαςστην ενεργή μορφή της βιταμίνης Α και μας είναι απαραίτητα τόσο λόγω τηςσυμμετοχής τους στην παραγωγή ορμονών και στη λειτουργία της όρασης, αλλάκυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής τους προστασίας και της συμβολής τους στηνενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


Πράσινο για προστασία από καρκίνο


Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά παίρνουν το χρώμα τους κυρίωςαπό τη χλωροφύλλη και από ενώσεις που λέγονται γλυκοσινολικές, ενώ ταπρασινοκίτρινα από τα καροτενοειδή λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Οι γλυκοσινολικέςενώσεις συμβάλλουν κυρίως στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ ηλουτεϊνη και ζεαξανθίνη πέραν της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους συμβολήςτους, ως καροτενοειδή, σχετίζονται και με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμολογικώνπαθήσεων όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Να θυμάστεακόμα, ότι τα πράσινα φρούτα και λαχανικά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σεβιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φολικό οξύ κάτι που καθιστά τηνπρόσληψή τους απαραίτητη από χορτοφάγους και εγκυμονούσες.


Μπλε – μωβ του μυαλού


Τα σκούρα μπλε - μωβ φρούτα και λαχανικά έχουν εξαιρετικάαυξημένη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες ως ισχυρά αντιοξειδωτικάπροστατεύουν τον οργανισμό από κυτταρικές βλάβες καθυστερώντας τη γήρανση και‘καταστέλλοντας΄ τον καρκίνο. Από την άλλη μεριά, η βιταμίνη C, τακαροτενοειδή, οι φυτικές ίνες αλλά και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτάενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα της μνήμης γι’ αυτό καιχαρακτηρίζονται και ως τα ‘brainpower’ του οργανισμού μας.



Πηγή: nutrimed.gr