ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 10 απαραίτητα στοιχεία για κάθε γυναικείο σώμα

Σίγουρα κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Τα 10 απαραίτητα στοιχεία για κάθε γυναικείο σώμα

Σίγουρα κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Ωστόσο, υπάρχουν 10 θρεπτικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργεί όσον το δυνατόν καλύτερα ο γυναικείος οργανισμός.

Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας τις διαφορετικές φάσεις που περνά το σώμα μίας γυναίκας, από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόρροια έως την εμμηνόπαυση, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι έχει ιδιαίτερες ανάγκες.

Δείτε αναλυτικά τα 10 απαραίτητα στοιχεία για κάθε γυναίκα:

Σίδηρος

Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, ενώ η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αϋπνία και δυσκολία συγκέντρωσης. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναπληρώνεται κατά τη διάρκεια της μηνιαίας εμμηνόρροιας, όταν και χάνεται ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων από τον οργανισμό.

Φολικό οξύ

Είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς συμβάλλει σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, ακόμη και παράλυση.

Ασβέστιο

Είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία των οστών και των δοντιών, ιδιαίτερα μετά τα 35, όταν ο γυναικείος οργανισμός αρχίζει να παρουσιάζει μείωση των επιπέδων.

Βιταμίνη D

Πρόκειται για μία σημαντική βιταμίνη, η οποία όμως δεν προσλαμβάνεται εύκολα. Συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών που καθορίζουν τη διάθεση, διαφυλάσσει την υγεία του στήθους και ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Μαγνήσιο

Είναι απαραίτητο για την υγεία των νεύρων, των μυών και των οστών, ενώ προστατεύει και από την οστεοπόρωση. Παράλληλα, περιορίζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Βιταμίνη E

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τα μάτια και την επιδερμίδα μας. Οι γυναίκες άνω των 19 ετών, χρειάζονται τουλάχιστον 15 γραμμάρια βιταμίνης Ε, σε ημερήσια βάση.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Βοηθούν στη μείωση της πίεσης, αποτρέπουν την ανάπτυξη φλεγμονών και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως είναι τα προβλήματα στην καρδιά και ο καρκίνος. Κάθε γυναίκα χρειάζεται ιδανικά 1,1 γραμμάρια Ω-3 λιπαρών σε καθημερινή βάση.

Κάλιο

Παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, τη σύσπαση των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Παράλληλα, ενισχύει την υγεία των οστών και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά, αυξημένης πίεσης και εμφράγματος. Οι γυναίκες άνω των 19 ετών χρειάζονται στην καθημερινή τους διατροφή 4.700 mg κάλιο.

Βιταμίνη C

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της περιορίζει σημαντικά την καταστροφή των κυττάρων, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή κολλαγόνου, που σχετίζεται άμεσα με την υγεία του δέρματος, των μυών και των άλλων ιστών του σώματος. Οι γυναίκες άνω των 19 ετών, θα πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως ποσότητα άνω των 75 mg.

Φυτικές ίνες

Βοηθούν στην καλή υγεία του εντέρου, προλαμβάνοντας τα εντερικά προβλήματα, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και προβλημάτων στην καρδιά.