ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που δε γνωρίζετε ότι κάνουν το στόμα να μυρίζει

Ο καφές, το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» για την κακοσμία του στόματος, δεν είναι όμως οι μοναδικές τροφές που μας στερούν τη δροσερή αναπνοή.

Οι τροφές που δε γνωρίζετε ότι κάνουν το στόμα να μυρίζει

Ο καφές, το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» για την κακοσμία του στόματος, δεν είναι όμως οι μοναδικές τροφές που μας στερούν τη δροσερή αναπνοή.

Δείτε τέσσερις ακόμη τροφές που κάνουν το στόμα να μυρίζει άσχημα και πώς μπορείτε να τις απολαύσετε χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

1. Αλκοόλ και ενεργειακά ποτά

Το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά αφυδατώνουν τη στοματική κοιλότητα. Όταν στεγνώνει το στόμα παράγονται δυσάρεστες οσμές. Το στοματικό διάλυμα που περιέχει αλκοόλη απομακρύνει προσωρινά τη μυρωδιά, όμως αυξάνει την ξηρότητα λίγη ώρα αργότερα. Η καλύτερη λύση είναι να συνοδεύουμε τα αλκοολούχα και ενεργειακά ποτά με πολύ νερό.

2. Γαλακτοκομικά

Τα υπολείμματα των γαλακτοκομικών παραμένουν για πολλή ώρα στο στόμα και η αρνητική επίδραση είναι πιο ισχυρή για όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα δυσανεξίας. Τα άτομα αυτά δε διαθέτουν το απαραίτητο ένζυμο που διασπά τα γαλακτοκομικά. Το μυστικό βρίσκεται στον τύπο γαλακτοκομικών που επιλέγουμε. Όσο περισσότερα προβιοτικά περιέχουν τόσο καλύτερα επεξεργάζεται ο οργανισμός μας αυτές τις τροφές.

3. Γλυκά

Σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, τα βακτήρια του στόματος παράγουν σύνθετες χημικές ουσίες που περιέχουν θείο, οι οποίες ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά. Τα μόρια της ζάχαρης κολλούν στα δόντια κι έτσι παραμένουν στη στοματική κοιλότητα για αρκετή ώρα. Θα πρέπει να βουρτσίζουμε καλά τη γλώσσα, καθώς εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια. Το οδοντικό νήμα βοηθά επίσης να απομακρύνουμε τα υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια.

4. Κόκκινο κρέας

Οι πρωτεΐνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, ωστόσο τα υπολείμματα που παραμένουν στο στόμα απελευθερώνουν δυσάρεστες οσμές. Άλλα είδη κρέατος, όπως το κοτόπουλο, δεν έχουν την ίδια επίδραση. Η τσίχλα (χωρίς ζάχαρη) βοηθά να απομακρυνθούν τα υπολείμματα από τα δόντια, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή σάλιου.

Διαβάστε επίσης:

Παράδοξες αιτίες που κάνουν το σώμα να μυρίζει άσχημα

Ανησυχείτε για την πρωινή αναπνοή; Δείτε πώς θα ησυχάσετε μια και καλή

Οι 4 καλύτερες λύσεις για να αποκτήσετε δροσερή αναπνοή