ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γκι: Γνωρίστε το «εξαγνισμένο βούτυρο»

Γκι: Γνωρίστε το «εξαγνισμένο βούτυρο»

Είναι αγαπημένο συστατικό στην ινδική κουζίνα και έχει γίνει η νέα διατροφική μόδα.

Το γκι (ghee) είναι ο «υγιεινός ξάδερφος» του βουτύρου, καθώς παράγεται από αγελαδινό ή βουβαλίσιο γάλα που σιγοβράζει σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα, μέχρι να εξατμιστούν εντελώς οι προσμίξεις νερού και γάλακτος.

Για αυτόν το λόγο αποκαλείται «εξαγνισμένο βούτυρο».

Το τελικό προϊόν είναι κρεμώδες και έχει γεμάτη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα αλλά και επάνω στο ψωμί.

Πρόκειται για ένα βούτυρο ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, D και Ε, ενώ παράλληλα μας παρέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Αν και περιέχει κορεσμένα λιπαρά, η διαδικασία παραγωγής του γκι το καθιστά σαφώς πιο υγιεινό από το συμβατικό βούτυρο.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να μαγειρέψετε χωρίς βούτυρο ή λάδι

 

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen