ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προσοχή! Μπορεί μαγειρεύετε με σαλμονέλα και να μην το ξέρετε

Τα διάφορα είδη μπαχαρικών, τα οποία τα αγοράζετε "χύμα" και όχι συσκευασμένα, μπορεί να είναι μολυσμένα με μια σειρά από επικίνδυνες παθογόνες ουσίες, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Προσοχή! Μπορεί μαγειρεύετε με σαλμονέλα και να μην το ξέρετε

Οι ερευνητές εξέτασαν δεκάδες είδη μπαχαρικών τα οποία πωλούνταν "χύμα" σε αγορά του Κάνσας και διαπίστωσαν ότι τα 4 από τα 10 δείγματα που πήραν περιείχαν έναν ή περισσότερους συνδυασμούς τριών στοιχείων: βακτηρίων, βαρέων μετάλλων και μυκοτοξινών (δείκτης μυκητιακής μόλυνσης).

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι μερικά δείγματα ήταν θετικά ακόμα και για σαλμονέλα! Μάλιστα τα τέσσερα μπαχαρικά που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες σαλμονέλας ήταν το μαύρο πιπέρι, το θυμάρι, η ρίγανη και η κουρκούμη.

Οι ελεγκτικές, προληπτικές διαδικασίες για την παρουσία επικίνδυνων βακτηρίων, οι οποίες εφαρμόζονται στα συσκευασμένα προϊόντα δεν ισχύουν ως επί το πλείστον για εκείνα που πωλούνται "χύμα".

Όταν αγοράζετε προϊόντα "χύμα" από πάγκους και τσουβάλια σε υπαίθριες αγορές, δεν προστατεύεστε από βακτήρια και παθογόνα με την ίδια αποτελεσματικότητα, όπως όταν τα ίδια προϊόντα τα προμηθεύεστε συσκευασμένα.

Διαβάστε επίσης:

Πού θα πάνε διακοπές τα μικρόβια φέτος το καλοκαίρι;

SOS: ποντικοφάρμακο, διαλυτικό μπογιάς ακόμη και ουράνιο, σε φάρμακα: προσέξτε από πού αγοράζετε

Τα 4 επικίνδυνα μικρόβια που κρύβονται στην άμμο και τις πισίνες