ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι ασφαλές να φάτε ένα ραγισμένο αυγό στην καρτέλα;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όταν γυρίζουμε από τα ψώνια και διαπιστώνουμε ότι κάποιο αυγό είναι ραγισμένο στην καρτέλα/συσκευασία, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα υγείας: Είναι αυτό το αυγό ασφαλές για κατανάλωση;

Είναι ασφαλές να φάτε ένα ραγισμένο αυγό στην καρτέλα;
Bigstock

Η απάντηση εξαρτάται από το πώς και πότε εμφανίστηκε η ρωγμή, αν το αυγό έχει ψυχθεί και αν βακτήρια μπορεί να είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν.

Γιατί οι ρωγμές έχουν σημασία

Το κέλυφος του αυγού και οι εσωτερικές μεμβράνες του σχηματίζουν ένα φυσικό προστατευτικό φράγμα κατά των βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, μιας από τις πιο συχνές αιτίες τροφιμογενών ασθενειών.

Οποιαδήποτε παραβίαση αυτού του φράγματος, είτε πρόκειται για μια τριχοειδή ρωγμή είτε για ένα βαθύτερο σπάσιμο, αυξάνει τον κίνδυνο να εισέλθουν βακτήρια στο εσωτερικό του αυγού.

Ωστόσο, δεν ενέχουν όλες οι ρωγμές τον ίδιο κίνδυνο. Η κατανόηση της διαφοράς σας βοηθά να αποφασίσετε με ασφάλεια και σιγουριά.

Πότε ένα ραγισμένο αυγό δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση

Ορισμένοι τύποι ρωγμών καθιστούν αυτόματα το αυγό μη ασφαλές, επειδή ο κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης είναι πολύ υψηλός.

1. Το αυγό είναι ραγισμένο πριν από την αγορά

Εάν το αυγό ήταν ήδη ραγισμένο στο ράφι στο κατάστημα, δεν πρέπει ποτέ να καταναλωθεί, διότι:

  • Δεν μπορείτε να ξέρετε πόσο καιρό υπάρχει η ρωγμή.
  • Το αυγό μπορεί να έχει εκτεθεί σε αλλαγές θερμοκρασίας, υγρασία ή άλλους ρύπους.
  • Βακτήρια μπορεί να έχουν ήδη εισέλθει στο εσωτερικό.
  • Αυτό ισχύει ακόμα και αν η ρωγμή φαίνεται μικρή.

2. Το αυγό έχει διαρροή

Εάν υπάρχει διαρροή υγρού από το κέλυφος, το φράγμα του κελύφους έχει παραβιαστεί. Κάθε αυγό που έχει διαρροή πρέπει να πεταχτεί αμέσως.

3. Το αυγό παρουσιάζει σημάδια αλλοίωσης

Μην φάτε το αυγό εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Ασυνήθιστη οσμή (ξινή, σαν θείο ή σάπια)
  • Αποχρωματισμένο ασπράδι ή κρόκος
  • Γλοιώδες ή κονιώδες κέλυφος
  • Μούχλα ή αποξηραμένα υπολείμματα γύρω από τη ρωγμή

Αυτά τα σημάδια υποδηλώνουν ανάπτυξη βακτηρίων.

4. Το αυγό έχει σπάσει και έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου

Εάν παρουσιαστεί ρωγμή και το αυγό παραμείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες, δεν είναι πλέον ασφαλές. Η θερμοκρασία δωματίου επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται γρήγορα μέσα στο κέλυφος.

Broken egg in a carton with other eggs

Πότε ένα ραγισμένο αυγό μπορεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση

Ορισμένες ρωγμές εμφανίζονται κατά την μεταφορά από το κατάστημα στο σπίτι ή κατά την αποθήκευση των τροφίμων ή κατά τον χειρισμό του κουτιού στο σπίτι. Αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να είναι ασφαλείς μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

1. Το αυγό έσπασε κατά την μεταφορά στο σπίτι

Εάν αγοράσατε φρέσκα, καθαρά αυγά και ένα έσπασε στο δρόμο για το σπίτι, το αυγό μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί αν το βάλετε αμέσως στο ψυγείο και το μαγειρέψετε καλά εντός 1-2 ημερών.

2. Το αυγό έσπασε ενώ ήταν αποθηκευμένο στο ψυγείο

Εάν η ρωγμή εμφανιστεί στο ψυγείο σας, για παράδειγμα, από τον χειρισμό ή την μετατόπιση αντικειμένων, το αυγό παραμένει ασφαλές εάν:

  • Ήταν διαρκώς εντός ψυγείου
  • Δεν παρουσιάζει διαρροή, δεν έχει οσμή και δεν έχει αποχρωματισμό
  • Το μαγειρέψετε καλά, όπως σε ομελέτα, στο τηγάνι ή βράσιμο σε δυνατή φωτιά

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα ωμά παρασκευάσματα (ελαφρώς βραστό, πολύ μελάτο, σπιτική μαγιονέζα).

3. Μεταφέρετε το σπασμένο αυγό σε ένα καθαρό δοχείο

Εάν το κέλυφος σπάσει στο σπίτι, μπορείτε:

  • Να ανοίξετε πλήρως το αυγό και να το μαγειρέψετε καλά
  • Να το τοποθετήσετε σε ένα καθαρό, αεροστεγές δοχείο
  • Να το ψύξετε αμέσως
  • Να το χρησιμοποιήσετε εντός 1-2 ημερών

Πώς να καταλάβετε εάν ένα ραγισμένο αυγό έχει χαλάσει

Αυτές οι απλές δοκιμές βοηθούν στην αξιολόγηση της φρεσκάδας:

Δοκιμή οσμής

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος. Ένα φρέσκο αυγό δεν έχει οσμή. Ένα χαλασμένο μυρίζει ξινό, σαν θείο ή σάπιο.

Η οπτική δοκιμή

Ελέγξτε για:

  • Καθαρό, διαυγές ασπράδι
  • Χωρίς αποχρωματισμό ή ροζ απόχρωση: Ένας ροζ τόνος μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή μόλυνση από το βακτήριο Pseudomonas (ψευδομονάδα).

Η δοκιμή επίπλευσης (μόνο για μη ραγισμένα αυγά)

Ένα ασφαλές αυγό βυθίζεται στο νερό. Ένα χαλασμένο επιπλέει. Μην χρησιμοποιείτε αυτήν τη δοκιμή για ραγισμένα αυγά. Το νερό μπορεί να εισάγει βακτήρια.

Man Buys Eggs In The Supermarket

Συμβουλές ασφαλούς χειρισμού για την αποφυγή μόλυνσης

  • Να ψύχετε πάντα τα αυγά στους 4°C ή χαμηλότερα
  • Αποθηκεύετε τα αυγά στο αρχικό τους κουτί (μειώνει την απώλεια υγρασίας)
  • Ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης πριν από την αγορά
  • Αποφύγετε το πλύσιμο των αυγών: αφαιρεί την φυσική προστατευτική τους επικάλυψη
  • Πετάξτε τα αυγά που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους, είναι ραγισμένα ή έχουν διαρροή
  • Πλύνετε τα χέρια και τις επιφάνειες μετά τον χειρισμό ωμών αυγών

Το καλό μαγείρεμα σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια, αλλά η σωστή αποθήκευση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Συμπέρασμα

Ένα ραγισμένο αυγό δεν είναι αυτόματα μη ασφαλές, αλλά η προσοχή είναι απαραίτητη. Εάν το αυγό ράγισε πριν το αγοράσετε, παρουσίασε διαρροή ή αφέθηκε εκτός ψυγείου, θα πρέπει να το πετάξετε.

Εάν το αυγό ράγισε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειρισμού ή της αποθήκευσης και έχει διατηρηθεί κρύο, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, εφόσον είναι καλά μαγειρεμένο.

Πηγές:
health.com
usda.gov
cdc.gov
fda.gov
eggsafety.org