ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκθεση της Ε.Ε. για τις πολιτικές διατροφής των παιδιών στο σχολείο

Έκθεση για τις πολιτικές σίτισης στα σχολεία της Ευρώπης δημοσίευσε το Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε., η επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έκθεση της Ε.Ε. για τις πολιτικές διατροφής των παιδιών στο σχολείο

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία του τι τρώνε τα παιδιά στο σχολείο για την υγεία, την ανάπτυξη και τις σχολικές τους επιδόσεις. Όλες οι χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ συν η Νορβηγία και η Ελβετία) έχουν θεσπίσει οδηγίες για τη σίτιση στα σχολεία, παρόλο που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Τα εθνικά μέτρα που στοχεύουν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία κυμαίνονται από προαιρετικές συστάσεις, π.χ. σχετικά με το μενού και το μέγεθος των μερίδων, μέχρι την πλήρη απαγόρευση της εγκατάστασης αυτόματων πωλητών και της πώλησης αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

Ο επίτροπος Υγείας Τόνιο Μπορτζ δήλωσε: «Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, και γι΄αυτό κινδυνεύει να αναπτύξει ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, που θα μπορούσαν όμως να προληφθούν. Το σχολείο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθειά μας να παροτρύνουμε τα παιδιά να διαμορφώσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ώστε να γίνουν υγιείς ενήλικες, να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις και να αναπτύξουν όλες τις ικανότητές τους.

Συνεπώς, αυτή η πρώτη αξιολόγηση των πολιτικών σίτισης στο σχολείο βοηθά σημαντικά στη μάχη μας κατά της παχυσαρκίας».

Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης Μόιρα Γκέγκεν Κουίν δήλωσε: «Η έκθεση αυτή αποτελεί μια καλή βάση προκειμένου οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες να διερευνήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ των πολιτικών σίτισης στο σχολείο και της δημόσιας υγείας, και να αξιολογήσουν τη σημασία της προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης:

-- Πάνω από το 90% των πολιτικών που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν πρότυπα με βάση τα τρόφιμα που εξασφαλίζουν ισορροπημένα γεύματα. Το 76% των πολιτικών περιλαμβάνουν οδηγίες για το μέγεθος των μερίδων και το 65% πρότυπα με βάση τα θρεπτικά στοιχεία των γευμάτων.

-- Πολύ συνήθεις είναι οι περιορισμοί ή οι συστάσεις σχετικά με τα ποτά που μπορούν να διατίθενται (65-82%)

-- οι περισσότερες πολιτικές προβλέπουν την (δωρεάν) πρόσβαση σε πόσιμο νερό και περιορίζουν ή απαγορεύουν τα αναψυκτικά (με ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες).

-- Η βελτίωση της διατροφής των παιδιών, η ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς και η μείωση ή η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, είναι οι κυριότεροι κοινοί στόχοι των περισσότερων χωρών.

-- Οι περισσότερες πολιτικές προβλέπουν περιορισμούς για τα γλυκά ή αλμυρά σνακ, οι οποίοι κυμαίνονται από την περιστασιακή ανοχή μέχρι την πλήρη απαγόρευση.

-- Η πρόσληψη ενέργειας και λιπών είναι οι συνηθέστερες παράμετροι που χρησιμοποιούνται στα πρότυπα με βάση την ενέργεια/τα θρεπτικά στοιχεία ενός γεύματος (χρησιμοποιείται στο 65% και το 56% αντίστοιχα όλων των πολιτικών).

-- Τα είδη που προσφέρουν οι αυτόματοι πωλητές υπόκεινται σε περιορισμούς σχεδόν στις μισές χώρες της μελέτης. Υπάρχουν πολιτικές που συνιστούν πιο υγιεινές επιλογές για τους αυτόματους πωλητές, ή που απαγορεύουν την πώληση ανθυγιεινών προϊόντων, ενώ άλλες απαγορεύουν εξ ολοκλήρου την εγκατάσταση αυτόματων πωλητών εντός του σχολείου.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
- Υποχρεωτικές πολιτικές - πορτοκαλί
- Προαιρετικές πολιτικές - μπλε

sxolika trofima 660

Πηγή: Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε.