ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πίτσα VS Σουβλάκι: Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

Σίγουρα το σκηνικό που θα σας περιγράψουμε, θα σας είναι πολύ γνώριμο... Βρίσκεστε παρέα με φίλους και πεινάτε! Και ξαφνικά ανακύπτει το αιώνιο ερώτημα: Πίτσα ή σουβλάκια; Ό,τι και αν παραγγείλατε τελικά, γνωρίζετε ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες; Τις απαντήσεις δίνουν οι διατροφολόγοι.

Πίτσα VS Σουβλάκι: Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;

Σουβλάκι!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, είναι από τα πιο θρεπτικά φαγητά, καθώς συνδυάζει και κρέας και λαχανικά.

Σε γενικές γραμμές ένα μόνο σουβλάκι με πίτα λαδωμένη, πατάτες τηγανιτές, σος και γύρο χοιρινό μπορεί να φτάσει τις 700 θερμίδες.

Αν θέλετε, βέβαια, να τις περιορίσετε στο μισό, δηλαδή γύρω στις 300, τότε μπορείτε να επιλέξετε μία πιο light εκδοχή και συγκεκριμένα: αλάδωτη πίτα ή ολικής αλέσεως, καλαμάκι κοτόπουλο αντί για χοιρινό, ντομάτα και λαχανικά αντί για πατάτες και τζατζίκι ή μουστάρδα αντί για σος.

Πίτσα!

Συναγωνίζεται στις παρέες, σε νοστιμιά, το σουβλάκι και φυσικά όχι άδικα!

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να έχει τις ίδιες θερμίδες με τα σουβλάκια, αν σκεφτούμε ότι 2 σουβλάκια με πίτα αντιστοιχούν σε 4 κομμάτια πίτσας.

Ενδεικτικά, ένα κομμάτι από μία πίτσα «Σπέσιαλ» μπορεί να περιέχει 380 θερμίδες.

Φυσικά, και στην περίπτωση της πίτσας, μπορείτε να καταφύγετε σε μία πιο light εκδοχή.

Μικρές αλλαγές στην παρασκευή της, θα μπορούσαν να τη μετατρέψουν σε ένα υγιεινό, πολύ θρεπτικό, νόστιμο και με λίγες θερμίδες γεύμα.

Δείτε πώς θα πρέπει να προσαρμόσετε την παραγγελία σας, την επόμενη φορά!

Επιλέξτε τη σωστή ζύμη!

Προτιμάτε τη λεπτή και ακόμα καλύτερα τη ζύμη από αλεύρι ολικής αλέσεως. Η λεπτή ζύμη, όπως είναι έχει λιγότερες θερμίδες, ενώ το αλεύρι ολικής αλέσεως θα σας προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να νιώθετε χορτασμένοι για μεγαλύτερο διάστημα.

Μειώστε το τυρί!

Αν το κατάστημα που παραγγέλνετε δεν διαθέτει τυρί μειωμένων λιπαρών, τότε ζητήστε να σας μειώσουν την ποσότητα του τυριού στο μισό. Η πίτσα θα παραμείνει νόστιμη, αλλά θα περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.

Αλλάξτε τα αλλαντικά με λαχανικά!

Τα λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες, σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και νερό, ενώ προσδίδουν γεύση στην πίτσα.

Προτιμήστε τις άπαχες πρωτεΐνες!

Αντί για λουκάνικα, πεπερόνι, μπέικον ή ζαμπόν, προτιμήστε στήθος κοτόπουλου, λουκάνικο κοτόπουλου, άπαχο ζαμπόν ή ακόμη καλύτερα παραλείψτε τελείως το κρέας.

Ζητήστε να μην αλείψουν τη ζύμη με λάδι!

Για καλύτερη γεύση μπορείτε να ζητήσετε να αλείψουν τη ζύμη με σκελίδες σκόρδου πριν από το ψήσιμο.

Ζητήστε φρέσκια σάλτσα τομάτας!

Η σάλτσα από φρέσκια τομάτα έχει χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Διαβάστε επίσης:

Το θαυματουργό εκχύλισμα που εξαφανίζει τα περιττά κιλά!