ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάνουν τα φιστίκια υποαλλεργικά με παλμικό φως

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας κατάφεραν να εξαλείψουν, για πρώτη φορά, το 80% των αλλεργιογόνων των φιστικιών, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο τους που είναι το 99,9%.

Κάνουν τα φιστίκια υποαλλεργικά με παλμικό φως

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Food and Bioprocess Technology», αν καταφέρουν να να μειώσουν τα αλλεργιογόνα από 150 mg πρωτεΐνης ανά φιστίκι σε κάτω από 1,5 mg, το 95% των ατόμων με αλλεργία στους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς δεν θα αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλή της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, Γουέιντ Γιανγκ, είναι δύσκολο και μάλλον λανθασμένο να εξαλειφθούν όλα τα αλλεργιογόνα των φιστικιών, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο καταστροφής της υφής, του χρώματος, της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών τους.

Προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πρωτοποριακές μεθόδους με παλμικό φως, το οποίο τροποποιεί τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες των φιστικιών, ώστε τα ανθρώπινα αντισώματα, να μην τις αναγνωρίζουν ως αλλεργιογόνα, εκλύοντας ισταμίνη.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές με τα αλλεργιογόνα των φιστικιών μόνο στο εργαστήριο, οι ερευνητές ευελπιστούν όμως ότι μελλοντικά θα περάσουν σε πειράματα σε ζώα αλλά και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.