ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Και όμως, υπάρχουν υδατάνθρακες που πρέπει να καταναλώνετε

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες χάνουν περισσότερο σωματικό βάρος και μειώνουν τους κινδύνους της καρδιάς σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Και όμως, υπάρχουν υδατάνθρακες που πρέπει να καταναλώνετε

Αλλά πριν... ορκιστείτε να κόψετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, αφού ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς υδατάνθρακες.

Συνιστούν απαραίτητο "καύσιμο" για το σώμα και το μυαλό, ειδικά όταν συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας. Το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες και για να ρυθμίζει καλύτερα την ψυχολογική μας διάθεση και την καλή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε γενικές γραμμές σε ίνες και ζάχαρη, όπως μπορείτε να συμπεράνετε και από τον τρόπο που διαχωρίζονται στις ετικέτες των προϊόντων. Οι ίνες περιέχονται κατά κανόνα στους καρπούς, σας βοηθούν να νιώθετε πλήρεις (χορτασμένοι) για περισσότερη ώρα, μειώνουν την χοληστερίνη και προλαμβάνουν τα καρδιακά προβλήματα. Χωρίς ίνες τα επεξεργασμένα δημητριακά οδηγούν σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, που μας κάνουν να έχουμε αυξημένη όρεξη.

Πρέπει να προσέχετε την ζάχαρη και ειδικά την επιπλέον ζάχαρη που υπάρχει σε πολλές τροφές. Τα φρούτα, ορισμένα λαχανικά και ακόμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κάποια ποσότητα φυσικής ζάχαρης, η οποία περιλαμβάνεται στα συνολικά γραμμάρια ζάχαρης που αναγράφονται στην συσκευασία τους. Για να πάρετε μια αίσθηση του πόσο πρόσθετη ζάχαρη περιέχει κάποια συσκευασμένη τροφή, ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών και προσπαθήστε να μείνετε μακριά από οτιδήποτε περιέχει λευκή ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και συμπυκνωμένο χυμό φρούτων.

Δείτε μερικούς υδατάνθρακες που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας:

Φασόλια: Οποιοδήποτε είδος φασολιών παρέχει μια πλούσια δόση ινών και λίγη ζάχαρη. Περίπου 30 γραμμάρια από μαύρα φασόλια, για παράδειγμα, περιέχουν συνολικά 7 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 2 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες. Φυσικά, τα φασόλια έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής πολύτιμων πρωτεϊνών.

Βρώμη: Ο συγκεκριμένος τύπος ινών στη βρώμη έχει συνδεθεί με την βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς επίσης και με τη μείωση της χοληστερόλης.

Κινόα με ρεβίθια, κάρυ και λάιμ: Αυτός ο συνδυασμός, όχι μόνο περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά κούπα, αλλά η κινόα είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να παράγει ο οργανισμός και ως εκ τούτου πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή.

Γλυκοπατάτες: Κάθε είδος πατάτας (με τη φλούδα!) είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών πλούσιων σε υδατάνθρακες, αλλά οι γλυκοπατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα και από τα καροτενοειδή. Διαθέτουν επίσης αρκετή βιταμίνη C, πρωτεΐνη και κάλιο.

Μπανάνες: Είναι γνωστή τροφή που δίνει άμεσα ενέργεια στους αθλητές μέσω των υδατανθράκων που περιέχει. Αλλά μια μέτρια μπανάνα περιέχει επίσης 3 γραμμάρια φυτικών ινών και πολύ βιταμίνη Β6, που είναι ζωτικής σημασίας για περισσότερες από 100 διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που θα σας σώσει από τον πρόωρο θάνατο

Ο απαγορευμένος συνδυασμός ποτών που μας μεθά περισσότερο

Οι διατροφικές συνήθειες που... μικραίνουν τη ζωή

Ο ξηρός καρπός που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ