ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές συνήθειες που… μικραίνουν τη ζωή

Όλοι θέλουν να μάθουν το πολυπόθυτο μυστικό της μακροζωίας ή να βρουν την περίφημη πηγή της νιότης.

Οι διατροφικές συνήθειες που… μικραίνουν τη ζωή

Είναι δύσκολο να πει κανείς γιατί κάποιοι καταφέρνουν να ζήσουν μέχρι τα 100, είναι όμως σίγουρο ότι η διατροφή τους έχει παίξει βασικό ρόλο σε αυτό.

Αντίθετα, οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, καθώς επηρεάζουν άμεσα τη δομή κάθε κυττάρου του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι ορισμένα προϊόντα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι καταστρέφουν τα λεγόμενα τελομερή, τα τμήματα του DNA που βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος και προστατεύουν τις γενετικές πληροφορίες από τη φθορά.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται δυσνόητα, μπορείτε απλώς να παρομοιάσετε τα τελομερή με το πλαστικό προστατευτικό που καλύπτει κάθε άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών, προστατεύοντάς τα από τη φθορά.

Η συρρίκνωση των τελομερών είναι μια αναπόφευκτη βιολογική διεργασία, η οποία όμως επιταχύνει εάν οι διατροφικές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει είναι ανθυγιεινές.

1. Αναψυκτικά

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Public Health και αφορούσε σε 5.309 ενήλικες έδειξε ότι μόλις 30 ml αναψυκτικού καθημερινά «φορτώνουν» το βιολογικό μας ρολόι με 4,6 επιπλέον χρόνια. Η σχέση αναψυκτικών και συρρίκνωσης των τελομερών εξηγείται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

2. Αλλαντικά

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition και αφορούσε σε 840 άτομα είχε σαν αντικείμενο την πιθανή επίδραση διαφόρων διατροφικών ομάδων στο μήκος των τελομερών. Τα αλλαντικά (μία ή και περισσότερες μερίδες την εβδομάδα) ξεχώρισαν για τον αρνητικό τους αντίκτυπο στη διαδικασία της γήρανσης.

3. Κόκκινο κρέας

Η συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί άμεσα με την καρδιοπάθεια και την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου. Δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, με τη σχετική μελέτη να δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Nutrition, έδειξε ότι το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να επηρεάσει το μήκος των τελομερών.

4. Αλκοόλ

Μελέτη που παρουσιάστηκε το 2010 στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο έδειξε ότι και το αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία συρρίκνωσης των τελομερών. Η επίδραση ήταν ισχυρότερη για όσους κατανάλωναν τέσσερα ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Ο ξηρός καρπός που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ
Οι 5 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας
Πόση ώρα πρέπει να τρέχετε για να κάψετε τις θερμίδες ενός αναψυκτικού