ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες τροφές για γερά οστά εκτός από το γάλα

Η υγεία των οστών είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Οι καλύτερες τροφές για γερά οστά εκτός από το γάλα

Είναι επομένως σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε πιο υγιή οστά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στη ζωή μας.

Δείτε τις τροφές (εκτός απο τα γαλακτοκομικά προϊόντα) που εγγυώνται την καλύτερη υγεία των οστών σας:

Λαχανικά

Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος και άλλα μέταλλα βρίσκονται σε αφθονία στα φυτικά προϊόντα και ειδικά σε εκείνα που είναι βιολογικής καλλιέργειας. Ιδιαίτερη αξία για την υγεία των οστών έχουν όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, η ρόκα, το bok choy, ο μαϊντανός και το κάρδαμο. Άλλα λαχανικά ιδιαίτερα χρήσιμα για τα οστά είναι το μπρόκολο, τα καρότα και τα κολοκυθάκια.

Μαγειρεύοντας με ζωμό λαχανικών ή ζωμό από οστά

Η χρήση ζωμών είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσετε τη θρεπτική αξία των τροφών, όπως οι σούπες, τα μαγειρευτά φαγητά, τα δημητριακά, τα φασόλια και οι σάλτσες. Όταν μαγειρεύετε οστά ή λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλή φωτιά, πολλά από τα μέταλλά τους εμπλουτίζουν τον ζωμό, καθιστώντας τον ιδιαίτερα θρεπτικό και επίσης αλκαλικό, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν στο φαγητό έχει προστεθεί ξύδι ή κρασί.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Το καστανό ρύζι, το σιτάρι ολικής αλέσεως, το κριθάρι, η βρώμη, η σίκαλη, το καλαμποκάλευρο και η κινόα είναι εξαιρετικές πηγές σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών (περίπου μια χούφτα ανά γεύμα) θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερη ζωική πρωτεΐνη.

Όταν οι σπόροι παρέχουν περισσότερες θερμίδες, μειώνεται η ανάγκη του σώματος να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες για ενέργεια. Αυτό με τη σειρά του διατηρεί καλύτερα τον μυϊκό ιστό και, γενικά, ό,τι είναι καλό για τους μυς είναι καλό και για τα οστά. Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου από το αίμα στα οστά.

Βρώσιμα οστά από ψάρια

Τα μικρότερα ψάρια έχουν συνήθως τόσο μικρά οστά, ώστε είναι δυνατόν να τα καταναλώσετε μαζί με το υπόλοιπο ψάρι, εφόσον βέβαια είστε προσεκτικοί στην κατάποση. Τα οστά στα μικρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Το φρούτο-ασπίδα στην μάχη με καρκίνο, πέτρες στα νεφρά και αρθρίτιδα

Γάλα για δυνατά οστά: Ο μύθος καταρρίπτεται

Τι να κάνετε για να έχετε πιο γερά και υγιή ισχία

Ιδανικό ποσοστό λίπους: Εσείς γνωρίζετε το δικό σας;