ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι ώρα πρέπει να τρώτε για να μην «μαζεύετε» κιλά

Σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής δεν παίζει ρόλο μόνο τι τρώτε αλλά και τι ώρα το τρώτε.

Τι ώρα πρέπει να τρώτε για να μην «μαζεύετε» κιλά

Ο σωστός προγραμματισμός της λήψης τροφής είναι πολύ σημαντικός.

Το να τρώτε διαρκώς είναι εξίσου λάθος με το να μην τρώτε καθόλου, για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά και ενός υγιούς οργανισμού.

Αντί, λοιπόν, να μένετε όλη μέρα νηστικοί και να καταπίνετε ότι βρεθεί μπροστά σας μόλις μπείτε το βράδυ στο σπίτι, φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τα γεύματά σας.

Γεύμα κάθε 3-4 ώρες

Ο μεταβολισμός για να λειτουργήσει σωστά και να σας βοηθήσει να «κάψετε» θερμίδες, πρέπει να λαμβάνει τακτικά «καύσιμο», δηλαδή τροφή, ώστε να διατηρεί το ρυθμό του. Όταν, λοιπόν, τον τροφοδοτείτε μια φορά την ημέρα ή χωρίς πρόγραμμα, αρχίζει να «τεμπελιάζει» και να μη δουλεύει στους ρυθμούς που θα έπρεπε και κάπως έτσι αρχίζουν να συσσωρεύονται τα κιλά.

Γι' αυτό πρέπει να τρώτε κάτι κάθε 3 ή 4 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι ή θα τρώτε τα 3 κύρια γεύματα και 2 σνακ ενδιάμεσα ή θα καταναλώνετε 4-5 μικρά γεύματα καθημερινά, τις ίδιες ώρες. Έτσι θα αποτρέψετε την ξαφνική και υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού και γλυκών που προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης, θα αφήσετε τη λεπτίνη να κάνει τη δουλειά της όσον αφορά τον έλεγχο της όρεξης και του μεταβολισμού και θα ισορροπήσετε την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Οπωσδήποτε πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν φύγετε για τη δουλειά χωρίς να φάτε πρωινό, θα χάσετε τη σειρά των γευμάτων και μόλις πεινάσετε θα επιλέξετε επεξεργασμένες τροφές με κορεσμένα λιπαρά. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό ζυγίζουν περισσότερο.

Φαγητό τέλος 2-3 ώρες πριν κοιμηθείτε

Εάν κοιμηθείτε στις 11 και στις 10 φάτε μισή πίτσα, τότε ο οργανισμός σας θα υποστεί τα εξής: θα αυξηθεί η θερμοκρασία, το σάκχαρο του αίματος και η ινσουλίνη, δεν θα απελευθερωθεί μελατονίνη και θα μειωθεί η απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης. Όλα αυτά διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου και τη φυσική διαδικασία καύσης λίπους που προκύπτει από έναν καλό ύπνο.
Πριν τον ύπνο προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα με έμφαση στην πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος (π.χ. ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μια ελαφριά σαλάτα με κομματάκια κοτόπουλου κοκ.).

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Πώς θα πάρετε πρωτεΐνη χωρίς να φάτε κρέας