ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα: Πρωτεΐνη στον καφέ μιμείται τη μορφίνη

Ερευνητές από τη Βραζιλία ανακάλυψαν πως μια πρωτεΐνη στον καφέ έχει επίδραση αντίστοιχη με τη μορφίνη, το ισχυρότατο οπιοειδές αναλγητικό.

Έρευνα: Πρωτεΐνη στον καφέ μιμείται τη μορφίνη

Τα άγνωστα μέχρι σήμερα τμήματα της πρωτεΐνης φάνηκε να έχουν ήπια ηρεμιστική δράση και επίδραση όμοια με αυτή του αναλγητικού.

Η μορφίνη επιδρά απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα ώστε να καταπραΰνει τον πόνο. Σύμφωνα με τον ελληνικό οδηγό φαρμάκων, η μορφίνη ασκεί δοσο-εξαρτώμενη αναλγητική δράση, μπορεί να επηρεάσει την ψυχοκινητική συμπεριφορά και υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει, ανάλογα με τη δόση και την κατάσταση του ασθενούς, καταπραϋντική δράση ή διέγερση.

Εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια κατέδειξαν ότι τα οπιοειδή πεπτίδια, βιολογικά μόρια που απαντώνται στη φύση, έχουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερης διάρκειας επίδραση από τη μορφίνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της κρατικής εταιρίας ερευνών Embrapa και των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο UnB της Βραζιλίας, η νέα ανακάλυψη ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες στον τομέα της Βιο-Τεχνολογίας, με πιθανές εφαρμογές στη βιομηχανία των τροφίμων.

Η ανακάλυψη προέκυψε στο πλαίσιο έρευνας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των κόκκων του καφέ μέσω εναλλακτικών συνδυασμών των γονιδίων του καφέ.

Οι ερευνητές μελέτησαν το γονιδίωμα του καφέ και ανακάλυψαν επτά πρωτεΐνες που διαθέτουν ιδιότητες όμοιες με αυτές του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα νέα ευρήματα είναι αποτέλεσμα δέκα ετών εντατικής έρευνας από τους δύο οργανισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Εσείς γνωρίζετε πόσο καφέ επιτρέπεται να πίνετε;
Πώς θα φτιάξετε τον τέλειο καφέ
Καφές: Ποιο είδος είναι πιο υγιεινό, ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη