ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπερκατανάλωση πρωτεϊνών: Οι άγνωστες παρενέργειες στα νεφρά σας

Υπερκατανάλωση πρωτεϊνών: Οι άγνωστες παρενέργειες στα νεφρά σας

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, συμβάλλουν στην παραγωγή ορμονών και ενζύμων και μας χορταίνουν για αρκετή ώρα.

Πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά πρωτεΐνες, τι θα συμβεί όμως αν ξεπεράσουμε τα όρια της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης;

Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών συμβάλλει μεν στην αύξηση της μυϊκής μάζας μπορεί δε να καταπονήσει τα νεφρά μας, καθώς πασχίζουν να διασπάσουν την επιπλέον ποσότητα του θρεπτικού συστατικού.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες μεμονωμένα για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, το θρεπτικό συστατικό θα πρέπει να συνδυάζεται με μικρή ποσότητα υδατανθράκων ώστε να διευκολύνεται ο μεταβολισμός του.

Πόσες πρωτεΐνες χρειαζόμαστε καθημερινά

Χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 0,8 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καλύπτουμε το 10-35% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε με πρωτεΐνες.

Ενδεικτικά:

Προτεινόμενη ποσότητα πρωτεϊνών

ανά ηλικία

Ηλικία Γραμμάρια την ημέρα
Παιδιά 1-3 ετών 13
Παιδιά 4-8 ετών 19
Παιδιά 9-13 34
Κορίτσια 14-18 ετών 46
Αγόρια 14-18 ετών 52
Γυναίκες 19-70+ 46
Άντρες 19-70+ 56

Ορισμένες υπο-ομάδες, όπως άτομα που αναρρώνουν μετά από χειρουργική επέμβαση και εγκυμονούσες, πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών. Από την αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών ενδέχεται να ωφεληθούν επίσης τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι 3 απόλυτες τροφές για να νιώθετε ξεκούραστοι
Τα κορυφαία φρούτα για καύση του λίπους
Καταπολεμήστε τις φλεγμονές με αυτές τις τροφές