ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει οι νεαρές γυναίκες να κάνουν αυστηρές δίαιτες

Όσο πιο νωρίς στην ζωή της ξεκινάει μια γυναίκα να υποβάλλει τον οργανισμό της σε αυστηρές δίαιτες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει προβλήματα υγείας στο μέλλον, όπως διατροφικές διαταραχές και κατάχρηση αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Γιατί δεν πρέπει οι νεαρές γυναίκες να κάνουν αυστηρές δίαιτες

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.340 φοιτητών και φοιτητριών, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 10 χρόνια. Σε γενικές γραμμές, διαπίστωσαν ότι οι πιέσεις από το κοινωνικό τους περιβάλλον, έκαναν κυρίως τις νεαρές γυναίκες να καταπιέζουν τους εαυτούς τους για να είναι αδύνατες.

Μερικές από αυτές ξεκίνησαν (και με προτροπή των γονιών τους) να κάνουν διάφορες δίαιτες από την παιδική ακόμα ηλικία, ενώ άλλες είχαν ξεκινήσει κάποιο αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας με βάση την μέτρηση θερμίδων μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο νωρίς μια γυναίκα ξεκινάει να κάνει διάφορες δίαιτες, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν και δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς η δίαιτα σε νεαρή ηλικία οδηγεί σε προβλήματα υγείας αργότερα στην ζωή, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται περίπου 10 χρόνια αφότου οι γυναίκες ξεκίνησαν τις αυστηρές δίαιτες.

Διαβάστε επίσης:

Τα «όχι» και τα «ναι» της διατροφής για καλύτερο ύπνο

Το ρόφημα που σώζει από βλάβη του αμφιβληστροειδούς

Πώς να ψωνίζετε έξυπνα και οικονομικά στο σούπερ μάρκετ

Αυτή τη διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε μετά την αφαίρεση χολής